Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Det är helt oacceptabelt"

Att inte erbjuda ett PSA-test till en patient i riskzonen är helt oacceptabelt.
Det menar Kent Lewén, ordförande i Viktor.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2013

Ett PSA-test ska beviljas också om patienten inte har några indikationer på prostatacancer, tycker han.

– Själv hade jag inga tecken på höga värden, inga indikationer. Efter PSA-test visade det sig ändå att jag hade ett värde på över 8, vilket är mycket högt, konstaterar han.

Annons

Man kan leva ett helt normalt liv, utan att märka de höga värdena, betonar Kent Lewén.

Han har inte hört om någon annan i prostatacancerföreningen Viktor eller i landet i övrigt som råkat ut för detsamma som Carl-Johan Hansson, och tycker det är upprörande.

– Läkaren ska informera om för- och nackdelar med PSA-provet, och ge vägledning, betonar han. Sedan ska patienten självklart erbjudas testet, menar han.

Men ett problem är att alla vårdcentraler i landet inte följer de nationellt antagna riktlinjerna om att utföra PSA-test, menar han.

– Förvägras patienten provet, finns risken att cancern inte upptäcks i tid. Då blir den bara möjlig att behandla, men inte att bota, säger Kent Lewén.

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons