Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Diabeteskonferens via Internet

BLEKINGE Kunskap, kunskap och åter kunskap är grunden för att diabetessjuka ska må bra och själva ha hygglig makt över sin sjukdom.
Lördagen den 3 februari är det stor kunskapsdag för alla som har diabetes. Då kan de som inte tar sig till Göteborg följa föreläsningar om senaste forskning och upptäckter via direktsändning på Internet.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2001

– Vetenskapen och Diabetesförbundet ordnar sådana här kunskapsdagar ungefär vartannat år. Vi får ut mycket av dem och föreläsningarna brukar hållas på ett språk och en nivå så att de någorlunda informerade förstår det, säger Ingrid Christensson i Blekinges avdelning av Barndiabetesfonden.

Kunskapsdagen ordnas av universitetssjukhuset i Göteborg och har några av de främsta forskarna som gäster.

Annons

Ingrid Christensson och Thomas Gustafsson i Blekinge Diabetesförening sprider information om kunskapsdagen till alla sina medlemmar.

– De som inte har Internet hemma kan fråga efter datortid på biblioteket för att följa föreläsningarna. Där tekniska möjligheter finns hjälper biblioteken dem som inte är vana att hämta information den vägen. Det är bäst att fråga i god tid, säger Ingrid Christensson.

Kunskapsdagen behövs för diabetes ökar, både den typ som drabbar barn och unga och den som kommer med åren.

Måste kämpa själv

Riktigt säkert vet ingen varför diabetes ökar. Ett virus spelar roll när det gäller diabetes av typ I, den som drabbar barn. Fel mat och övervikt bidrar till att typ II utvecklas, men hela orsakssammanhangen har ingen hittat, än.

Att kunna sköta sin diabetes är viktigt. Diabetes är en dödlig sjukdom och riskerna ökar om patienterna inte kan sköta kost, motion och medicinering. Riskerna för komplikationer ökar också, till exempel cirkulationsfel i benen och synskador.

– Patienterna drabbas olika och det går inte att påverka alla risker med livsstilen. Men för varje amputation som kunskap och livsstil kan förhindra sparar samhället minst en miljon kronor och en massa lidande, säger Ingrid Christensson och Thomas Gustafsson.

Av all diabetesvård är 95 procent egenvård. Den består i att patienten själv sköter sprutoroch piller, blodsockerkontroll men också läser på varenda matvaras innehållsdeklaration, väljer noga och lägger ner arbete på att själv laga mat av rätt råvaror, sköta mattider och hålla ordning på sig.

– Schablonmässigt tror folk att det bara är att undvika socker så blir det bra. Men det är mer komplicerat. Speciellt kan fett vara illa och det gäller att kunna välja och jämföra.

> Amerikaner varnar

Annons

Ingrid Christensson och Thomas Gustafsson har båda iakttagit hur nydiagnosticerade diabetetessjuka måste börja från noll och skaffa kunskap.

– De verkar inte vara mottagliga för kunskap om kost förrän de drabbas. Men kunskap kan förebygga diabetes av typ II. Den inte bara ökar utan går allt lägre ner i åldrarna. USA skickar varningssignaler. Amerikanerna ligger före oss med en livsstil som ger fetma och där anses nu halva befolkningen vara i riskzonen för diabetes.

De båda tycker att patientföreningarna är en bra informationskälla för personer med diabetes och deras närstående.

– Vi får all ny kunskap tidigt. Forskarna berättar om vad de upptäcker och visar hur de drabbade kan utnyttja de nya kunskaperna. Lite kan också Diabetesförbundet påverka forskningen och prioritera eftersom det är remissinstans när det gäller bidragspolitik och är representerat i forskningsråd.

– Ibland ser det ut som om inget händer i forskningen. Men ämnet är så stort och så komplicerat att det tar tid. En del glädjande upptäckter får bakslag efter en tid. Vi måste nog också inse att det inte går att förhindra förekomst av diabetes utan att vi måste lära oss att sköta den i stället.

Thomas Gustafsson och Ingrid Christensson lägger tid och energi på sina föreningar.

– Jag ser det som en livsuppgift att sprida kunskap. Jag träffar föräldrar till typ I-barn och vill ge dem kurage och kunskap. En del är på randen att ge upp när de inte förstår vad doktorn säger. Men vi ger inte upp, säger Ingrid Christensson.

Den som vill följa kunskapsdagen hittar den på www.diabetsforskning.nu den 3 februari.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons