Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ett rent råsuperi på Sweden Rock menar länsstyrelsen

BLEKINGE · Rockfestivalen var rena råsupandet. Arrangören bröt mot lagen på alla punkter trots att han skriftligen försäkrat att sköta alkoholen enligt lag och trots personlig information.
Marie-Louise Svensson, länsstyrelsens alkoholhandläggare tar till det skarpaste ordval en offentlig tjänsteman kan ta till i sin utvärdering av Rockfestivalen.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2001

Hon är upprörd över lagbrotten och att arrangörens företrädare Leonte Dugala från Olofström inte tycks uppfatta att det är allvarligt att bryta även mot sociala skyddslagar. Han tycks inte ens ha försökt leva upp till alkohollagen, står det i Marie-Louise Svenssons rapport.

– De går inte att göra lagen ogiltig genom att ursäkta sig med brist på personal och annat i efterhand, säger Marie-Louise Svensson.

Annons

> Otrevligt

Det var otrevliga syner som mötte Marie-Louise Svensson, Sölvesborgs restauranginspektör Ulf Haveräng, ekobrottspolisen Leif Johnsson och Kenneth Sjöblom från skattemyndighetens ekobrottsgrupp när de inspekterade rockfestivalen.

De kom inte som en överraskning. Arrangören var informerad om att inspektion skulle göras.

Ändå hade Leonte Dugala inte sett till att lagen och vad som avtalats vid personligt möte följdes, enligt Marie-Louise Svenssons rapport. Där alkohol såldes skulle det även finnas mat. Serveringen skulle ha sittplatser, vara avspärrad och ha vakter.

> Pengar och alkohol flöt

All personal skulle vara anställd av dem som drev utskänkningsstället för det krävs ansvar och yrkeskunskap för att kunna sälja alkohol enligt lag. Alla försäljning skulle registreras i kassaapparat. Varje köp av alkohol och mat skulle registreras uppdelat och kunna redovisas.

Men den mat som fanns var bagetter på några ställen. Det var inte servering, det var alkoholförsäljning.

Vakter syntes inte till, områdena var inte avspärrade och pengar flöt hur som helst. Kassa-apparater fanns på några ställen men användes bara ibland. På annat ställe fanns inte ens ström till den. Inte en enda servitör med anställning fanns på området. För maximal vinst hade arrangören överlåtit åt ideella föreningar att sköta utskänkning. Medlemmar serverade utan betalning och det enda de visste var att omyndiga inte får köpa alkohol.

> Barn som städare

På området fanns massor av fulla människor. Det söps och på campingplatsen var det råsupa. Somliga gick inte ens in på festivalen.

Annons

Städarna var föreningsbarn i 12-13-årsåldern som gick runt och skulle hålla rent bland fylleslagen.

Folk söp sig redlösa. De låg okontaktbara på marken och Röda Korset hade fullt upp. Bland besökarna fanns många barn.

– Även bortsett från lagbrotten, är det så här vi vill ha det, säger Marie-Louise Svensson.

– Är det så här fest och kultur i Sverige ska vara? Jag tycker det är dags för en debatt kring supkulturen.

Hon undrar varför det tycks vara acceptabelt med laglöst råsupandeutskänkning på Norje rockfestival. Skulle det gå att göra så här på Gröna Lund?

Det Karlshamnshotell som drev serveringen i Norje Motel får inte samma kritik. Det enda som felade där var att det inte fanns vakter hela tiden. Arrangör för hela rockfestivalen är ett företag i Skåne. Tidigare festivalgeneralen Ingolf Persson är numera anställd i ledningen men får inte ta på sig ansvaret.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons