Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ett stjärnskott bland blekingeföretagarna

KARLSKRONA På en väggkarta över Norden på Nursing Partner Scandinavia i Karlskrona sitter det markeringsstift på sjukhusorter från Ystad i söder till Boden i norr, på den norska sidan är det en hel svärm stift runt Oslo och sen går de upp till Bodö och Lofoten.
– Det ska egentligen vara ytterligare några i Norge, säger sjuksköterskeuthyraren Eva Flygare, som utsetts till Årets stjärnskott bland Blekinges företagare.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2001
Eva Flygare jobbade själv som sjuksköterska i över 20 år, innan hon övergick till att hyra ut sina gamla kolleger.
Eva Flygare jobbade själv som sjuksköterska i över 20 år, innan hon övergick till att hyra ut sina gamla kolleger.Foto: Mattias Pettersson

För ett och ett halvt år sen startade hon företaget, och förmedlar nu 30 - 40 sjuksköterskor i veckan.

– Det är allt från endagsinhopp till vikariat på tre, fyra månader. 25 sjuksköterskor har vi tillsvidareanställt i företaget och resten är med under friare former.

Annons

De har kontakt med 15 - 20 sjukhus i Norge och något tiotal i Sverige. 500 - 600 sjuksköterskor finns på företagets listor, även om alla inte är ute samtidigt.

> Stjärnskott

Ett och ett halvt år efter starten omsätter Nursing Partner 40 miljoner kronor och den här snabba utvecklingen har gjort att Eva Flygare utsetts till Årets stjärnskott bland företagarna i Blekinge. Det är ny klass, instiftad av samma som utser Årets företagare. Stjärnskotten ska vara nyetablerade och snabbt växande företag. Själva riksstjärnskottet koras under högtidliga former i Stockholm i september.

Eva Flygares företag bygger på hennes egna erfarenheter. Hon har arbetat som sjuksköterska sedan 1977, och under 15 års tid arbetade hon som korttidsvikarie i sjuksköterskebristens Norge.

– Jag såg hur avdelningsföreståndarna satt i flera timmar varje dag och försökte ringa in folk för att lösa situationen nästa vecka - och till sommaren ramlade allt samman. Efter att ha funderat på idén ett par år bestämde jag mig för att försöka hjälpa till.

– Det finns fler bemanningsföretag i branschen. Men de flesta ligger i storstäderna och arbetar på sin lokala marknad. Vår nisch är framför allt Norge, där vi också nyligen öppnat ett kontor i Fredriksstad söder om Oslo.

> 30 000 i månaden

För sjuksköterskorna är det en lönsam affär att låta sig hyras ut. De får en grundlön som ligger kring 30 000 kronor i månaden, och sen tillkommer olika tillägg. Det är framför allt specialistsjuksköterskor som förmedlas.

– Vi ser sjuksköterskan som en bristvara och sätter henne i centrum. Vi ordnar allt det praktiska som flygbiljett, bostad och skatter.

Förvärrar inte bemanningsföretagen sjuksköterskekrisen?

Annons

– Problemet har inte uppstått på grund av att jag finns till. Situationen beror på att det är så mycket problem och turbulens inom sjukvården, menar Eva Flygare.

– Att allt fler sjuksköterskor säger upp sina fasta jobb i landstingen tror jag beror på att det inte är någon karriärstege i yrket kopplad till löneutvecklingen. Nyutbildade sjuksköterskor kan förhandla till sig löner som är högre än de som jobbat i vården 20 - 25 år.

> Friare liv

Det är framför allt de mer erfarna sjuksköterskorna som väljer att gå över till en kringflackande tillvaro:

– Den största gruppen hos oss är 45 år och uppåt. Många av dem har vuxna barn och kan resa. De som är erfarna är mer efterfrågade och har också lättare att anpassa sig efter villkoren på olika sjukhus. Landstingen kan inte matcha varken lönen eller det här sättet att jobba - våra sjuksköterskor väljer ett friare liv.

Vad kommer efter Sverige och Norge, blir det Finland och Danmark?

– Eller kanske Island och Grönland... Språket begränsar oss till Norden. Men en del länder har rehabilitering för äldre i sydliga länder. Det är något vi också ska titta på, berättar Eva Flygare.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons