Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Facket säger nej till ABB:s drogtester

Metallfacket på ABB i Karlskrona säger nej till drogtester av de anställda.
– Vi är medvetna om att det troligen kommer men vi står inte bakom det, säger Metallklubbens ordförande Mikael Hammarin.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2013
Foto: 

För åtta månader sedan inleddes en försöksverksamhet med drogtester på ABB i Ludvika.

Företaget tycker att det blivit en stor framgång och vill nu sprida det till hela koncernen. Det handlar om slumpvisa tester av alkohol, narkotika, anabola steroider och läkemedelsmissbruk.

Annons

Företaget pekar på att var tionde svensk är i riskzonen för missbruk och två procent är missbrukare.

Testerna är ett sätt att jobba förebyggande enligt ABB.

Visserligen är det bara någon enstaka som testats positivt under provperioden men den stora framgången är enligt företaget att medvetenheten ökat.

Metallfacket är dock kritiskt.

– Det låter ju vackert att det är en förebyggande tanke bakom men det finns en annan sida, säger Mikael Hammarin. Vad händer den dagen någon vägrar testa sig?

– Vi är också lite rädda för att det framgångsrika förebyggande arbete som funnits inom koncernen på det här området med föreläsningar och annat kan hamna i skymundan. Företagets argumentation är också att testerna långsiktigt skall öka produktiviteten. Vårt fokus är istället att hjälpa individen.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons