Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fängelse för det brutala rånet

KARLSKRONA En 23-årig karlskronit, tidigare känd i våldssammanhang, dömdes i går eftermiddags för det brutala rånet mittför Oljehamnen i fjol somras, då en förståndshandikappad 70-åring sparkades ned och blev frånstulen sin plånbok.
23-åringen dömdes till fängelse i ett år och åtta månader och ska också betala dryga skadestånd tlll den 70-årige mannen.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2001

Det råa överfallet utspelades i ett grönområde intill Österleden och bevittnades på långt håll av flera Pantarholmsbor. Ingen av dem hann dock ingripa eller kunde heller i efterhand med säkerhet peka ut gärningsmannen.

Den förståndshandikappade 70-åringen var på väg in till Trossö för en söndagsfika då han stoppades av en berusad man som ville ha 1.000 kronor ”för att inte slå ihjäl honom”.

Annons

Han kände igen den berusade från tidigare bussresor och pekade en tid senare också ut 23-åringen vid en fotokonfrontation, utan minsta tvekan.

70-åringen försökte förklara att han inga pengar hade, men fälldes då till marken av den otålige angriparen med en s k karatespark, och blev därefter också sparkad och slagen över i princip hela kroppen.

Han skadade flera tänder och ett revben krossades. Dessutom har han ännu synrubbningar.

Rånaren slet till sig 70-åringens plånbok och försvann från platsen.

Plånboken var, så när som på ett busskort, tom.

> Minne för ansikten

Även vid rättegången nyligen var 70-åringen, som är känd för sin omgivning att aldrig glömma ett ansikte, säker på sin sak. Det var 23-åringen som slog ned och rånade honom.

23-åringen själv har hela tiden nekat till anklagelsen, även om han erkänt att han nog befunnit sig i det aktuella området vid den aktuella tidpunkten. På väg hem efter en blöt fest. Han har också de kampsportsfärdigheter som ett av vittnena har hävdat att han måste ha.

– Men hade jag mött någon på vägen, och dessutom kommit i något slags handgemäng med denne, hade jag absolut kommit i håg det, har han menat.

> Övertygad domstol

Annons

Tingsrätten fann det emellertid i går, utom allt rimligt tvivel, styrkt att det var 23-åringen som utförde rånet.

Påföljden, på fängelse i ett år och åtta månader, omfattar dock inte bara rånet utan också ett innehav av dopingpreparat och en händelse i Mariebergsområdet för några veckor sedan, då den körkortslöse 23-åringen försökte köra ifrån polisen i en lånad bil.

Orsaken var att han förvarade ett hagelgevär och skarp ammunition till detta i bagaget.

Han hade köpt vapnet av en kamrat, men vågade inte ha det hemma. Han var på väg att gömma det då han greps av polisen.

> Skadestånd

Eftersom 23-åringen nyligen frigavs villkorligt från ett tidigare fängelsestraff, för sin inblandning i en uppmärksammad bilkupp, förverkas nu denna – vilket innebär att han även måste sitta av de dryga två månader som återstod av strafftiden.

Han ska dessutom betala 22.000 kronor i skadestånd till sitt 70-åriga rånoffer.

Domen kommer troligen att överklagas i råndelen.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons