Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färdtjänsten strandsatte demenssjuka

KARLSKRONA I går höll eleverna i Ingegerd Holmvalls musikterapiprojekt, demens- och Alzheimersjuka från drygt ett halvdussin olika institutioner i Karlskrona, traditionell avslutnings- och midsommarfest i Kungsmarkskyrkan.
Men det var nära att festligheterna måste ställas in – för trots färdtjänstbeställning i god tid satte Blekingetrafiken en gräns för hur många firare bolaget mäktade med att lämna och hämta; 12 av lite drygt 80...
– Man får väl vara tacksam för att de bryr sig om att komma alls, suckar en mycket bitter Veronica Pettersson, arbetsterapeut som i protest i stället anlitade Bergkvarabuss.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2001
Trots besked i god tid kunde Blekingetrafiken inte ordna transport åt midsommarfestens alla deltagare ? vilket fick arrangörerna att i stället, uppgivet, vända sig till ett privat bussbolag.
Trots besked i god tid kunde Blekingetrafiken inte ordna transport åt midsommarfestens alla deltagare ? vilket fick arrangörerna att i stället, uppgivet, vända sig till ett privat bussbolag.Foto: 

Det är inte bara de cirka 100-talet eleverna i musikterapiprojektet som råkat illa ut vid sina avslutningar.

I fjol somras fick flera av dem annars vänta i upp till två timmar innan Blekingetrafikens bussar kom. Då var de flesta trötta, hungriga – och mycket irriterade. Ett par hade fått insulinkänningar. Några grät.

Annons

– Jag tycker det är fruktansvärt att behandla en svag och utsatt grupp så här. Och det handlar inte om några olycksfall i arbetet, utan är snarare legio. De gamla och sjuka får alltid snällt vänta medan överbokade chaufförer flänger runt och försöker göra det omöjliga, säger Veronica Pettersson, terapeut sedan många år på Ekliden.

Hon radar upp exempel på exempel på när färdtjänsten inte fungerat – och musikterapielevernas anhöriga fyller på.

> Gick i taket

Inför avslutningsfesten i Kungsmarkskyrkan i går var Veronica Pettersson ute i god tid för att debaclet från i fjol inte skulle upprepas.

Men trots detta fick hon höra att Blekingetrafiken bara kunde åta sig transporten av 12 deltagare!

– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, berättar Veronica Pettersson för Sydöstran.

Självsvåldigt tog hon beslutet att anlita ett privat bolag i stället.

– Dessa människor, gamla och sjuka, måste väl också få en chans att komma bort från institutionerna ibland, menar hon.

– Och få komma hem igen när det roliga är över.

– Frågan är nu bara vem som ska betala räkningen för bussarna...?

Annons

> Populär terapi

Ingegerd Holmvalls musikterapiprojekt har Karlskrona kommun och Svenska kyrkan som huvudmän och inleddes för sex år sedan. Omkring ett hundratal demens- och Alzheimersjuka, och även en handfulll andra insitutionsboende, tar hjälp av musiken, och av handikappanpassade instrument, för att träna minnesfunktioner och rörelseförmåga.

Med mycket bra resultat.

– Vi arbetar med olika teman; som färger eller blommor eller kanske fiske. Och det viktiga är att få i gång kommunikationen, berättar Ingegerd Holmvall för för Sydöstran.

I vår har hon haft tio olika grupper i gång.

> Blir fler bussar

Men alla deltagare kom inte till Kungsmarkskyrkan i går. – De trodde oss inte när vi lovade att de skulle få slippa sitta och vänta i timmar i år, berättar Veronica Pettersson.

Sydöstran nådde inte i går någon ansvarig på Blekingetrafiken för en kommentar.

Enligt uppgift finns det dock inga resurser i dag att transportera så många rullstolsbundna samtidigt som det var frågan om i går. Snart ska det dock ske en ny upphandling inom färdtjänsten för att få tillgång till just fler fordon med rullstolsramper.

Samtidigt ska också beställningscentralen utrustas med ett nytt datasystem.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons