Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fastnade i tåget- treåring blev kvar på perrongen

KRISTIANSTAD /RONNEBY Förre Ronnebybon Åke Berglund fastnade med armen i tågdörren. Några sekunder senare började tåget rulla vidare mot Köpenhamn city. På tågperrongen i Kastrup såg treårige Jonatan pappa Åke försvinna ur synfältet...
Nyheter • Publicerad 11 januari 2001
Jonatan satt snällt kvar när pappa åkte ivåg med tåget mot sin vilja, med armen klämd i tågdörren.
Jonatan satt snällt kvar när pappa åkte ivåg med tåget mot sin vilja, med armen klämd i tågdörren.Foto: Ingmar Johanson

Åke Berglund har rest mer än ett varv runt jorden under sina tio utlandsår. Han har upplevt ett och annat tillbud, men sitt livs värsta resa gjorde han den 27 december i fjol. Med Kustpilen på sträckan Kristianstad-Köpenhamn.

> Fick armen i kläm i dörren

Annons

Kustpilen stannar till vid Kastrups flygplats innan tåget rullar vidare mot Köpenhamn.

Men Kustpilen är ofta försenad och den 27 december i fjol var inget undantag och personalens ambition var att hämta in de förlorade miunuterna. När Kustpilen stannade till vid Kastrups flygplats tog Åke Berglund sin treåring i handen och steg av tåget.

Jonatan placerades på en väska sedan han lovat pappa att inte röra sig en millimeter medan Åke hämtade ytterligare två väskor på tåget. Åke gick ombord igen och tog ner de båda väskorna från bagageutrymmet, men när han skulle stiga av tåget stängdes plötsligt dörren till tåget.

Åke fastnade med armen i dörren - samtidigt som tåget började rulla.

> Blev skräckslagen

Utanför, på perrongen, satt Jonatan snällt kvar på väskan.

Men treåringens häpna min övergick snabbt i förtvivlan när pappan försvann ur synfältet.

– Jag blev skärckslagen och hörde knappt mig själv när jag skrek att tåget skulle stoppas, berättar Åke Berglund.

Han lyckades få loss armen och en tillrusande tågmästare undrade vad som stod på. Tågmästaren ringde Kastrups flygplats som lät en väktare söka efter Jonatan.

Åkes son fyller inte fyra år förrän i höst, men han är ändå ganska resvan så han satt kvar på resväskan. Men Åke hade inte en aning om vad som hände

Annons

i Kastrup när Kustpilen fortsatte mot Köpenhamn. I Köpenhamn fick han vänta på ett nytt tåg tillbaka till Kastrup.

– Även det tåget var försenat. Under 40 minuter visste jag inte vad som hade hänt Jonatan. Det var de hittills värsta minuterna i mitt liv, säger Åke. Men glädjen var naturligtvis obeskrivlig när Åke hittade en storgråtande Jonatan i armarna på en kvinnlig väktare på Kastrup.

> Säkerheten äventyras

Åke Berglund vill inte ”hänga” någon för det inträffade. Han kommer inte kräva skadestånd.

– Men säkerheten äventyras när man försöker köra in förseningar och det är inte försvarbart. Tågmästaren borde aldrig ha gett tågföraren klartecken för vidare resa mot Köpenhamn när han inte hade full kontroll över situationen, tillägger Åke Berglund.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons