Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Festivaldöden breder ut sig – men Blekinge går mot strömmen

Samtidigt som festivaldöden sprider sig i Sverige går Blekinges musikfester mot strömmen.
Sweden Rock har chansen att bli sommarens största festival och förköpen till Hasslöfestivalen är till och med fler än förra året.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2013
nästan slutsålt. Martin Forssman har anledning att vara optimistisk inför sommarens Sweden Rock. Biljettförsäljningen går hur bra som helst.
nästan slutsålt. Martin Forssman har anledning att vara optimistisk inför sommarens Sweden Rock. Biljettförsäljningen går hur bra som helst.Foto: Maths Olsson

I går kom beskedet att den stora Peace & Love-festivalen i Borlänge går i konkurs. Detta trots att man hittills har varit landets största festival med 50 000 besökare. Men trots affischnamn som Håkan Hellström och Depeche Mode har man hittills bara sålt nio tusen biljetter. Man hade väntat sig minst tjugo tusen.

Detta är andra festivalen som går i graven på kort tid.

Annons

I förra veckan kom beskedet att Siestafestivalen i Hässleholm tvingas ställa in.

Tidigare har Hultsfredsfestivalen flyttats till Sigtuna på grund av för dålig biljettförsäljning.

I Blekinge är det tvärtom. Här är biljetterna till Sweden Rock nästan slut och festivalen kan bli Sveriges största nu när Peace & Love kastar in handduken.

– Vi har legat på andra plats i några år, men om vi intar förstaplatsen vet vi inte förrän efter sommaren. Det finns flera konkurrenter, säger Martin Forssman, Sweden Rock.

Klart är i alla fall att festivaldöden inte nått Blekinge, tvärtom. Både Sweden Rock och Hasslöfestivalen kan blicka fram emot en sommar som ser ut att bli minst lika bra som förra året.

– Vi har frivilligt valt att hålla oss kring 33 000 besökare även om vi hade kunnat ta in fler. Det beror på att vi har en strategi som vi tänker hålla oss till och som går ut på att våra besökare ska ha det bekvämt under Sweden Rock, säger Martin Forssman.

Han konstaterar att med en trogen publik sedan 20 år tillbaka så blir även publiken äldre och får högre krav när det gäller standard. Till och med gamla hårdrockare kan tröttna på att trängas med lervälling kring fötterna.

– Vi gör vårt bästa för att hålla nere köerna till toaletter och serveringar till exempel. De gamla bajamajorna är utbytta mot riktiga vattentoaletter. Konceptet är en bra totalupplevelse och att vi lyckats visar att många kommer tillbaka år efter år.

Stefan Andersson, Paraply Produktion som arrangerar Hasslöfestivalen, är också tacksam för att festivaldöden gjort halt på andra sidan länsgränsen.

– Vi har sålt mer förköp än tidigare år, cirka 1 700 biljetter. Den här veckan har vi haft en kampanj som gått särskilt bra.

Lottie Håkansson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons