Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fick kämpa för sonens vård

Landstinget Blekinge satsar mycket pengar på projektet Move & Walk.
Samtidigt döljer man att metoden finns, menar Viktor Johansson, förälder.
– Vi fick kämpa för att få information om den, säger han.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2013
Lång väg till stöd. Viktor Johansson fick kämpa för att få någon som helst information från vården om att träningen Move & Walk fanns tillgänglig för hans son, 1,5 år. Många föräldrar upplever detsamma, säger han.
Lång väg till stöd. Viktor Johansson fick kämpa för att få någon som helst information från vården om att träningen Move & Walk fanns tillgänglig för hans son, 1,5 år. Många föräldrar upplever detsamma, säger han.Foto: Privat
Lång väg till stöd. Viktor Johansson fick kämpa för att få någon som helst information från vården om att träningen Move & Walk fanns tillgänglig för hans son, 1,5 år. Många föräldrar upplever detsamma, säger han.
Lång väg till stöd. Viktor Johansson fick kämpa för att få någon som helst information från vården om att träningen Move & Walk fanns tillgänglig för hans son, 1,5 år. Många föräldrar upplever detsamma, säger han.Foto: Privat

Viktor och Linda Johansson i Sölvesborg är föräldrar till en cp-skadad son på 1,5 år.

Sedan början av april har de försökt få ta del av Move & Walk, ett träningsprojekt med syfte att ge träning och stöd åt barn med neurologiska skador.

Annons

De hörde talas om träningsmetoden av andra föräldrar, och tog kontakt med landstingets habilitering i Karlshamn, där deras son är inskriven. De bad att få remiss till Move & Walk- träningen i Göteborg. Efter att ha påmint habiliteringens personal ett antal gånger fick de reda på att de skulle få besked i slutet av april av sonens läkare. Också detta sköts upp.

– När vi frågade ville varken verksamhetschef eller personal på habiliteringen dela med sig av information om träningen, säger han. Till slut fick vi reda på att det fanns en plats kvar till Move & Walk nu i maj och efter mycket om och men har vi fått en remiss dit, säger Viktor Johansson. Men det hela har varit väldigt motsträvigt, säger han.

Om landstinget har pengar avsatta för detta, borde det vara självklart att föräldrar som har barn i målgruppen inte nekas information om det, menar Viktor Johansson.

– Det är oförståeligt och dålig stil att inte ens tala om att metoden finns, säger han.

Många föräldrar har fått slita hårt för att få information om projektet, menar Viktor Johansson.

Sydöstran har sökt Maj-Lis Olsson, verksamhetschef på Habiliteringen i Karlshamn, för en kommentar, men utan att nå henne.

Men vården är skyldig att ge information om metoden och sedan diskutera med föräldern om en remiss är aktuell, enligt Per- Ola Mattsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Och utrymme finns för att ge alla som behöver inom träningsprogrammet, menar han.

Men det finns delade åsikter om Move & Walk-behandlingen.

Anders Lund (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har föreslagit att metoden ska utvärderas, eftersom det enligt hans mening inte finns tillräckliga belägg för att den fungerar.

Annons

– Jag har aldrig sagt nej till att skjuta pengar till projektet. Men jag hade hoppats på en utvärdering av metoden och se om man kan satsa på den också här på hemmaplan, säger han.

Men hans förslag röstades ned i nämnden.

Och Per-Ola Mattsson ifrågasätter inte att metoden fungerar.

– Jag hör uppskattande kommentarer från föräldrar som följt träningen med sina barn. Det är bevis nog på att metoden är bra, säger han. Att erbjuda den i Blekinge är inte aktuellt, då de som behärskar metoden finns på annan ort, uppger han.

Move & Walk

Träningsmetoden Move & Walk vänder sig till barn och vuxna med neurologiska funktionshinder, som t ex CP-skador, Stroke, MS och Parkinson. Syftet är att förbättra barnets motorik.

Move & Walk bygger på konduktiv pedagogik, Petömetoden, som skapades av den ungerska läkaren Andràs Petö på 1940-talet.

Metoden har utvecklats av Eszter Horvàth Tóthné, grundare av Move & Walk.

I konduktiv pedagogik använder man kunskaperna i ett helhetsperspektiv, i teori och praktik. Stor vikt läggs vid samarbete med barnets anhöriga. Move & Walk ges vid träningsanläggningar i Stockholm och Göteborg.

Landstinget har under 15 års tid köpt Move & Walk-behandlingar i Göteborg.

Varje behandling omfattar fyra veckor. Från början avsatte Landstinget Blekinge 300 000 kronor per år för metoden. Nu har ramen utökats till 800 000 kronor per år.

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons