Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler kan få körkortsteori i skolan

BLEKINGE Bilismlobbyister och SSU vill göra körkortsutbildning till skolämne. I Sölvesborg kan fordonselever söka körkortstipendium. Just nu granskar rektorn på Nordenbergsskolan i Olofström, en motion i ärendet från ungdomsfullmäktige.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2001
Elona Krook, trafiklärare i Sölvesborg, har en positiv erfarenhet av samarbetet med gymnasieskolan i Sölvesborg och Bromölla. Intresset för att läsa körkortsteori under gymnasieutbildningen är stort. 60 elever har det senaste läsåret fått möjlighet att gå den förberedande kursen och efterfrågan på utbildningsplatserna ser ut att håll i sig.
Elona Krook, trafiklärare i Sölvesborg, har en positiv erfarenhet av samarbetet med gymnasieskolan i Sölvesborg och Bromölla. Intresset för att läsa körkortsteori under gymnasieutbildningen är stort. 60 elever har det senaste läsåret fått möjlighet att gå den förberedande kursen och efterfrågan på utbildningsplatserna ser ut att håll i sig.Foto: Pernilla Roshäll Berthelot

– Vi ska titta på om det är möjligt att ha en kurs körkortsteori. I nästa vecka ska jag träffa elevrådet, säger rektor Gerty Persson. Jag ska undersöka hur andra skolor gör.

Hur körkortsutbildningen ska integreras i skolan vet inte Gerty Persson i dagsläget.

Annons

– Men det är många unga som vill ha ett körkort i en sådan kommun som Olofström.

Motormännen, SSU och Bil Sweden (fd Bilindustriföreningen) driver just nu en kampanj för att unga ska få körkortsutbildning i skolan.

Kostnaden är för hög, därför bör skolan stötta eleverna. Organisationerna har uppvaktat skolminister Ingegerd Wärnersson och deras argument är att inte bara unga från välbärgade familjer som ska ha möjlighet att ta körkort.

> Färre bilister

På DN Debatt skriver de tre organistationerna att 1989 tog 50 procent av 18-åringarna körkort. ”På ett enda år, sjönk antalet till runt 35 procent. Sedan 1991 har andelen 18-åringar som tar körkort legat på en relativt stabil, men låg nivå på dryga 30 procent.”

I Ronneby finns redan en lokal körkortskurs sedan tre år tillbaka. Kursen är frivillig och förbereder eleverna inför den riktiga teorin på bilskolan. Förutom teori finns fordonskunskap på schemat.

> Duktig elev får kortet

I Sölvesborgs kommun har Furulundskolan valt två typer av körkortsutbildning. Precis som i Ronneby erbjuder gymnasiet en frivillig förberedande kurs för alla elever.

– De som går den kan i princip gå raka vägen till körskolan och klara provet, säger Anders Torstensson, biträdande rektor.

Lärarna kommer från körskolan och lektionerna ges i skolans lokaler. Dessutom kan elever som går på fordonsprogrammet söka ett stipendium som skolan delar ut. Stipendiet är värt 10 000 kronor. Skolan har gjort en upphandling med den lokala trafikskolan.

Annons

– När eleven fått stipendiet fakturerar trafikskolan räkningen till oss, säger Anders Torstensson.

Den som tilldelas stipendiet måste ha godkänt i 90 procent av ämnena.

## Tycker du att körkortsutbildningen ska bli ett ”riktigt” skolämne?

– Nej, den lösningen vi har idag är bra. Det finns många andra intressenter som vill komma in i skolan. Varför ska körkort prioriteras, då skulle vi lika gärna ha ämnen som moral, etik, listan kan göras hur lång som helst.

I Karlskrona, på Chapmanskolan finns den frivilliga förberedande kursen som eleverna har chans att välja i årskurs två och tre.

> Social orättvisa

Karlshamns kommun är erbjuder inte alla elever förberedande körkortsutbildning. De elever som går fordonsprogrammet får möjlighet att läsa teori och få ett antal körlektioner. Elever som väljer inriktningen transport får däremot körkortsbehörighet.

– Det ingår i yrket att ha körkort annars klarar sig inte dessa eleverna, säger Tommy Olsson, lärare i fordonsteknik.

Just nu tittar Näringsdepartementet på ett utredningsförslag från Vägverket om framtidens trafikantutbildning. Verkets utredare menar att en förberedande utbildning bör finnas i skolan eftersom dagens form är för dyr och kan ge upphov till social ojämlikhet.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons