Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flickan säger att hon ljög om sexövergrepp

OLOFSTRÖM · Trots att flickan tagit tillbaka alla uppgifter om den 31-årige styvfaderns sexövergrepp startar inte riksåklagaren någon ny förundersökning.
– Vi ställer de nya uppgifterna mot prövningen i hovrätten. Där fanns det gott om stöd för en fällande dom, säger Lennart Guné på RÅ.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2001

I november förra året fastställde hovrätten tingsrättens dom mot en 31-årig olofströmare. Han dömdes mot sitt nekande till ett års fängelse för sexuellt utnyttjande av sin styvdotter som var 13 år vid tidpunkten för brotten 1999.

Både mamman och styvfadern påstod att flickan ljög men såväl tingsrätten som hovrätten trodde mera på hennes berättelse.

Annons

> Uppgifter tillförlitliga

”Vad som framkommit i målet talar med sådan styrka för att NNs uppgifter i allt väsentligt är tillförlitliga att de ska ligga till grund för en fällande dom.”, skrev hovrätten i domen den 6 november.

Men nu hävdar flickan att hon ljugit. Den 29 maj i år vände hon sig till polisen i Karlskrona och sa att allt var ”påhitt från början till slut”. Ärendet hamnade hos riksåklagaren, RÅ. Även den dömde mannen har nu krävt att förundersökningen ska återupptas.

> Allt belyst

Så blir det inte. Det beslutade riksåklagaren i går.

– Vi gör det mot bakgrund av den prövning som redan skett. Ärendet är grundligt genomgånget i både tingsrätten och hovrätten. Allt är belyst, säger Lennart Guné, chefsåklagare på RÅ.

Så ni förutsätter att flickans nya uppgifter är lögn?

– Så resonerar vi inte. Detta är i sig ingen värdering av lögnaktighet. Vi har frågat oss vilken substans uppgifterna har i förhållande till vad som framkommit tidigare. Redan när förundersökningen inleddes i förstaskedet bedömde åklagaren om det fanns skäl att gå vidare.

> Skäl saknas

Lennart Guné menar att det kan finnas många skäl till att flickan ändrat sig. Att hon skulle ha ljugit förut är bara en av de tänkbara orsakerna. Och det är i sig inte heller något skäl till att bevilja mannen resning.

Annons

– Det krävs alldeles speciella saker för att överpröva. De nya uppgifterna ställs mot prövningen i hovrätten, där det fanns gott om stöd för att utfärda en fällande dom.

Eller som hovrätten också skrev:

”För en fällande dom i ett mål om sexualbrott förutsätts - liksom i brottmål i övrigt - att domstolen genom den samlade utredningen i målet finner det ha blivit ställt utom allt rimligt tvivel att den åtalade har gjort sig skyldig till vad som lagts honom till last.”

> Fanns bevismaterial

Med andra ord: Domen står inte och faller med flickans ursprungliga berättelse. Den bedömdes för övrigt som mycket trovärdig. Däremot styrker den annat som kommit fram. Flera vittnen hävdade under rättegången att flickan mått dåligt. Hon har också berättat för andra, däribland skolsköterskan, att hon tvingats onanera åt styvfadern. Bland bevismaterialet fanns också bland annat tre brev som 31-åringen skrivit till en släkting.

RÅs beslut hindrar inte olofströmaren att ansöka om resning i Högsta domstolen.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons