Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flunsan på gång men ta det lugnt

KARLSKRONA Influensa på gång? Kanske, kanske inte. I Malmö har tre fall påvisats, men därmed inte sagt att influensan sprids till Blekinge. Inget fall har kunnat påvisas här, och anstormning till vaccinationskliniker undanbedes.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2001

Den som hört nyheter de senaste dagarna känner till att nu är influensan på gång. Men här rekommenderas rejäla nypor salt.

– I Malmö har man kunnat påvisa tre fall av influensa, och det kan ses som toppen av ett isberg, men det finns absolut inget som säger att sjukdomen kommer att spridas hit till Blekinge, säger Rickard Eitrem, läkare på Blekingesjukhuset.

Annons

> Inget fall ännu

Läkaren förklarar att det bara är en liten del av alla sjuka som kontrolleras, men att många influensafall i Malmö inte är någon garanti för att vi också blir influensasjuka i Blekingeregionen. Än så länge har inte ett enda influensafall påvisats här.

Influensan är i vart fall inte av den ilskna typen, och särskilt omfattande tycks den inte heller vara. Men Rickard Eitrem menar ändå att personer i vissa riskgrupper bör vara försiktiga och vaccinera sig. Särskilt gäller det hjärt- och lungsjuka.

> Inte till alla

Övriga grupper bör dock hålla sig borta från vaccinationsklinikerna.

– Vaccinet räcker inte till alla. Dessutom ger en genomgången influensa minst fem års immunitet, medan vaccinationen bara verkar säsongen ut, konstaterar Rickard Eitrem.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons