Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fotoaffär plundrad för andra gången

KARLSKRONA I maj i fjol plundrades Bernt Åkeborns fotobutik på Borgmästaregatan på kameror och film för flera hundratusentals kronor.
I går natt kom tjuvarna tillbaka – exakt samma väg. Bytet blev kameror för uppemot 300.000 kronor.
– Jag som just skulle skriva kontrakt med ett bevakningsbolag, suckar den luttrade fotohandlaren.
I går försattes landets alla gränsstationer i högsta beredskap.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2001
I går natt var det dags igen ? och den här gången plockade tjuvarna med sig kameror för uppemot 300.000 kronor. En deppig Bernt Åkeborn och hans dotter Caroline kunde bara konstatera faktum.
I går natt var det dags igen ? och den här gången plockade tjuvarna med sig kameror för uppemot 300.000 kronor. En deppig Bernt Åkeborn och hans dotter Caroline kunde bara konstatera faktum.Foto: Mattias Mattisson

Efter helgens alla inbrott i verktygscontainrar i Ronneby låg det nästan i luften.

Tidigare har masstillgreppen av märkesverktyg gått hand i hand med kupper mot optiker och fotohandlare.

Annons

Så var det senast i fjol våras – och så blev det också nu.

I går natt bröt sig okända in i Wretmarks Foto på Borgmästaregatan. Samma järnlucka som förra gången forcerades. Samma vägg bakom.

– Hade det inte varit ett kulturhus hade jag byggt en cementvägg innanför, efter förra kuppen, berättar fotohandlare Bernt Åkeborn för Sydöstran.

Tjuvarna tog för sig från hyllorna. System-, kompakt- och digitalkameror för flera hundra tusen kronor.

– Bara några kameror lämnades kvar. En dyrgrip de måste ha missat – och så den digitalkamera jag tar passfoton med. Men den hade de å andra sidan försökt skruva loss och få med sig.

> Upprepade sig

Bernt Åkeborn var ute och letade efter ett par förrymda hästar då han tidigt i går morse fick besked om kuppen, av samme grannhandlare som i fjol.

– Jag trodde knappt det var sant. Det enda som saknades på kontraktet med Securitas var min namnteckning, jag skulle få ett larm installerat vilken dag som helst – och så händer det här. Igen.

– Jag vet inte om jag ska bli ledsen eller förbannad.

> Pekar mot Polen

Annons

Hur tjuvarna tog sig in på den låsta bakgården är liksom i fjol en gåta. I fjol troddes de ha klättrat in via den intilliggande museigården. Därför är polisen tacksam för tips och iakttagelser från intillboende, och nattflanörer.

Polisens tekniker hittade inga spår efter gårdagsnattens gärningsmän, men misstänker att det handlar om en östeuropeisk liga. Det är tidigare känt att framför allt polska syndikat opererat på det här sättet i Sverige. Stöldgodset har sedan inte omedelbart skeppats ut ur landet, utan magasinerats någonstans i södra Sverige tills den värsta uppståndelsen lagt sig. Därefter har det tagits ur landet – och i de få fall bl a märkta verktyg, kameror och glasögonbågar dykt upp igen har det gjort det hos handlare på kontinenten, och på marknader i Polen.

Vid några tillfällen har inblandade och misstänkta kunnat gripas, och det har då handlat om just östeuropeér.

Trots kuppen höll Bernt Åkeborn öppet i går. Redan i dag räknar han med att så sakteliga börja kunna fylla på varulagret igen.

– Det är visserligen lågsäsong på kameror nu, men det blir ändå ett avbräck. Och självriskerna är ju inte gratis, konstaterar han trött.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons