Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Full storm när seglarprinsen gick i land

KARLSKRONA Vågorna kom ovanifrån när prinsessorna och drottningen stod och väntade på Mobiliseringskajen vid sidan om alla de andra familjerna. Kronprinsessan Victoria hade hade praktisk blå byxkostym och regnkappa, prinsessan Madeleine beige poplindress och jacka. Drottning Silvia höll på elegansen i benvit dräkt med cape och tunna högklackade skor under ett blåvitt paraply som det stod Folksam på.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2001
Drottning Silvia fick kämpa för att rädda elegansen.
Drottning Silvia fick kämpa för att rädda elegansen.Foto: Mattias Mattisson

Så seglade ”HMS Carlskrona” in medan kungen inspekterade honnörsstyrkan och gick ut på ubåtspiren för att hälsa henne välkommen hem först av alla.

Besättningen hade vita sommaruniformer som skar sig mot ösregn och blyfärgad himmel, där två Viggen, en Verthol- och en Pumahelikopter just hälsat och följt fartyget in.

Annons

Hon vände i bassängen och lade till sidledes med babord mot kajen. Först gick fartygschefens hustru ombord, därefter kungafamiljen och sedan kommunfullmäktiges ordförande Birgitta Törnqvist och tillförordnade landshövdingen Per-Arne Andreasson.

> Drog sig undan

Prins Carl-Philip mötte familjen men drog sig snart undan privat i gunrummet, undan från vimlet av press och kamraternas familjer.

Att ha prinsen ombord gjorde ingen skillnad, försäkrade fartygschefen Erik Thermaenius.

– Han var vanlig kadett och deltog i den utbildning och de sysslor som gäller för alla kadetter. Han får väl godkänt i utbildningen.

> Säkerhetsfållor

Säkerhetsarbetet var värre än vanligt på Mobiliseringskajen. Anhöriga, vanliga Karlskronabor som tycker det är roligt att möta båten, de som ville se kungafamiljen och medier fick alla sina fållor att hålla sig i. Massor av folk trängdes på kajen.

Med prinsen ombord var ”Carlskrona” av riksintresse.

Skarpladdade skyddsvakter och vakter med schäfrar rörde sig på kajen. Polis och säkerhetsmän ringade in kungafamiljen.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons