Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fyra alternativ för Blekingesjukhuset utreds

Ett helt nytt sjukhus, eller ett enda sjukhus i Karlshamn eller Karlskrona?
Frågan om Blekingesjukhusets framtid är glödhet, och får många politiker att ducka. Bollen vilar nu i landstingsdirektör Peter Liljas hand. Och han säger: Vänta.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2013
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Utredare Ronny Pettersson förespråkar ett nytt sjukhus, kunde Sydöstran berätta i går. Han hänvisar till en rapport som Sweco gjort på uppdrag av Landstingsfastigheter i Blekinge.

Enligt rapporten blir ett nytt sjukhus hälften så dyrt som en renovering av sjukhuset, om man ser till energiförbrukningen. Men idén om ett helt nytt sjukhus möter många invändningar från politiskt håll.

Annons

– Kapitalförstöring, tycker Klavs Wix Nielsen (KD), ledamot i landstingsstyrelsen. Ett nytt sjukhus kan ta tio år att bygga upp- och då har det kanske redan hunnit bli omodernt, säger han.

Just nu förespråkar hans parti i stället att båda sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn får vara kvar, men att vården delas upp. Akut vård i Karlskrona, enbart planerad vård i Karlshamn. På så sätt kan personal som jobbar i den planerade vården arbeta utan att avbrytas av akut vård, menar han. Visst skulle det bli längre för patienter i Karlshamn, medger han.

– Men ambulanserna fungerar i dag som en högkvalificerad liten intensivvård man kan få på väg till sjukhuset. Vi har inte råd med akutvård på två ställen i ett så litet län. Det är överkurs, säger Klavs Wix Nielsen.

Alexander Wendt (M), oppositionslandstingsråd, är däremot positiv till ett helt nytt sjukhus, även om han vill se mer ekonomiskt underlag innan han och hans parti tar ställning i frågan.

Sjukhusets verksamhetschefer är försiktiga i sina uttalanden, men är tveklöst överens som att nya sjukhuslokaler krävs.

– Även de lokaler som byggdes för 30 år sedan är i behov av renovering, konstaterar Per Johansson, verksamhetschef för Öron, näs-och hals- kliniken. Visst vore det spännande med ett helt nytt sjukhus, säger han. Men när man tittar på var det ska ligga, bör man utgå från att Blekinge i framtiden ska ingå i en storregion, menar han.

Hygienkrav och spridning av resistenta bakterier ställer också krav på fler enpatientsrum på sjukhuset framöver. Men framför allt är det sjukhusets operationssalar med ny, kommande teknik som kräver mer plats, enligt Peter Lilja.

– Den tekniken har vi först inom sju år, så det är ingen brådska. Operationssalar fungerar än så länge, uppger han. Fler vårdplatser behövs däremot inte, menar Peter Lilja. Visst står sjukvården inför en växande åldrande befolkning. Men med ny teknik blir möjligheterna också större att erbjuda vård i patientens hem, säger han.

FÖR ELLER EMOT?

För ett helt nytt sjukhus:

(M) avvaktar utredningen. Men Alexander Wendt är positiv till helt nytt sjukhus centralt i länet. ”Energikostnaden blir lägre än om vi renoverar befintliga byggnader. Och de nuvarande byggnaderna är svåra att göra om till enpatientsrum” säger han.

För att behålla och bygga till nuvarande sjukhus:

Kalle Sandström (S) och hans parti lutar åt en lösning med de två befintliga sjukhusen kvar, men att möjligen omorganisera vården vid dem.

(MP) lutar också åt det fjärde alternativet, att behålla dagens modell. ”Att bygga nytt på de gamla ställena men komplettera den modell vi har idag. Det blir minst kapitalförstörelse och oreda på detta sätt. Bygger vi ett nytt, måste vi ändå ha de gamla igång under tiden. Länet bör absolut ha två akutmottagningar”, säger Miljöpartiets gruppledare i landstinget Claes Jansson.

Har ingen åsikt:

(C) Har ingen samlad åsikt, utan väntar på att utredningen blir. Men Petronella Petersson, Centerns gruppledare i landstinget, har en personlig åsikt i frågan. ”Aldrig i livet två lasarett i länet! Vi ska inte lägga det i knäet på nästa generation” säger hon.

(V) har ännu inte tagit ställning i frågan.

(FP) har ännu inte tagit ställning, och har blivit lovade att ta del av de sista rapporterna i juni.

(SD) har inte tagit ställning som parti. Enligt gruppledare Ola Svensson bör man väga in frågan om det blir ny regionbildning i Blekinge. ”Men jag ser ingen anledning att lägga ned mottagningen i Karlshamn. Men man kan fördela vården annorlunda, med mer utbyte med vården i kringliggande län”.

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons