Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gamla olösta mord ska granskas igen

Nu ska polisen i Blekinge väcka en handfull gamla mordutredningar till liv igen.
Utredningar där gärningsmännen fortfarande går fria.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2013
Kartago. Det var i samband med en konsert i Musikföreningen Kartagos hus i Falkvik, som managern Lelle Hildebrand försvann.
Kartago. Det var i samband med en konsert i Musikföreningen Kartagos hus i Falkvik, som managern Lelle Hildebrand försvann.Foto: sydöstran
Foto: 
Foto: 

– Det största hoppet står förstås till de nya tekniska landvinningarna, framför allt då den fortsatt utvecklade DNA-tekniken. Men det finns ju alltid också en chans att inblandade som av någon anledning teg förr kanske säger någonting nu i stället, säger kriminalkommissarie Ingmar Harry-sson till Sydöstran.

Det var i vintras som en så kallad cold case-grupp på Rikspolisstyrelsen listade upp ett större antal ouppklarade mord i landet som kunde tåla en ny granskning.

Annons

Hade verkligen alla stenar vänts – eller fanns det säkrade spår som den nya tekniken skulle kunna få att prata?

– Vi har sett över våra egna ouppklarade mord och lite grövre våldsbrott, och beslutat göra ”omtag” i några enstaka fall, berättar Ingmar Harrysson för Sydöstran.

Av särskilda skäl vill han ännu inte gå in på riktigt alla, men avslöjar att det sannolika rånmordet på orkesterledaren Lelle Hildebrand i Sölvesborg i januari 1999 är ett av fallen, och ett tidigare rånmord på en äldre man i Skillingsmåla, strax söder om Eringsboda, ett annat.

– I båda fallen fanns misstankar som pekade i särskilda riktningar, och förhoppningsvis är det kanske så att dessa kan hanteras mer framgångsrikt i dag.

– Vad vi nu ska börja göra är att läsa igenom utredningarna från pärm till pärm. Många av de poliser som utredde de här fallen är inte i tjänst längre, och många inblandade i händelserna heller inte längre i livet.

– Vi får bedöma framgångsfaktorn i fall från fall.

Ingmar Harrysson beklagar att man ännu inte haft kraft och resurser att sätta i gång arbetet, men tror ändå att samtliga fall ska vara nagelfarna på nytt före årets utgång. Och då antingen förpassade till arkivet ännu en gång – eller markerade med ett ”Löst”.

4 Från 1985 och framåt finns det runt 450 olösta mordfall i Sverige; de flesta, 150, i Stockholm med förorter.

4 På Riksmordkommissionen räknar man med att cirka hundra av dessa mord skulle kunna gå att lösas.

4 I flera fall finns inte ens en identitet på offret. I andra har misstänkta gärningsmän avlidit.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons