Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Glöm inte betala kvarskatten

BLEKINGE 26 januari. Det är sista dagen för att betala in kvarskatten. Den som dröjer hamnar i kronofogdens register och får problem med avbetalningsköp, banklån, telefonabonnemang och hyreskontrakt.
Fortfarande finns det runt tusen blekingar som inte betalat in sin kvarskatt.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2001

I år har svenskarna varit bättre på att betala in sina kvarskatter i tid. Skattemyndigheten har bara behövt skicka ut hälften så många påminnelser som förra året. Då behövde 103.000 personer påminnas - i år bara 66.000.

– Förra året var det nytt att man själv skulle betala in, säger Per Ungsten, handläggare på skattemyndigheten i Växjö. Nu har folk vant sig vid den nya ordningen och det har blivit bättre.

Annons

> 28 miljoner kronor

I region Växjö - där Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Halland ingår - är 5.748 skattskyldiga skyldiga nära 28 miljoner kronor.

En försenad inbetalning blir dyr i många bemärkelser. En skuld över 500 kronor innebär att den skattskyldige registreras hos kronofogden. Då blir det problem att köpa på avbetalning, ta banklån, öppna telefonabonnemang eller hyra lägenhet. Dessutom läggs en extra avgift på 500 kronor på skulden.

En skuld under 500 kronor går inte till kronofogden. Däremot får man betala fyra procents årsränta på beloppet och räntan beräknas dag för dag.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons