Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Handelsutbyte startar med Kina

KARLSKRONA Lilla Blekinge med 150 000 invånare och den kinesiska provinsen Yunnan med 42 miljoner invånare kommer varandra närmare.
Igår skrev landshövding Ulf Lönnqvist och Yunnans vice talman Wang Yiming under ett samarbetsavtal i länsresidensets pelarsal.
I sju punkter stärks samarbetet och kommer i november leda till att en Blekingedelagtion med affärsmän och kulturarbetare reser till Yunnan.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2001
Landshövding Ulf Lönnqvist och kinesiska provinsen Yunnans vice talman i parlamentet, Wang Yiming knöt starkare vänskapsband igår i residenset.
Landshövding Ulf Lönnqvist och kinesiska provinsen Yunnans vice talman i parlamentet, Wang Yiming knöt starkare vänskapsband igår i residenset.Foto: Ingmar Johanson

Den kinesiska delegationen har besökt rader med högteknologiska företag i Blekinge, träffat affärsmän och värdesatt Blekinges vackra natur.

Gårdagens överenskommelse är ännu ett steg för att knyta provinserna varandra närmare.

Annons

Ifjol våras var en landshövdingeledd delegation på besök i Yunnan och i veckan har kineserna gjort ett svarsbesök.

> Miljöskydd

Samarbetsprojket startas nu mellan de högteknologiska företagen i de båda provinserna. Blekinge bidrar med kunskaper om miljöskydd, bland annat gäller det hantering av slam och sopor.

Högskolorna i Blekinge och Yunnan inleder studentutbyte och utbyte mellan forskare och lärare.

Även dansare, musiker, konstnärer och skådespelare knyter kontakter tack vare gårdagens avtal.

Ulf Lönnqvist och Wang Yiming var påtagligt nöjda med överenskommelsen som båda tror kommer att förjupas och utvecklas i generationer framåt.

> Företagsbesök

– Genom vårt samarbete med Blekinge får vi möjligheter att utveckla ytterligare kontakter med andra regioner och länder i Europa, säger Wang Yiming.

Regeringen i Peking satsar speciellt på den del av Kina som Yunnan-provinsen är belägen vid gränsen mot Vietnam och Laos.

De kinesiska gästerna har besökt Telecom City, Soft Center, ABB, Europolitan, Volvo och en minkfarm.

– Det finns ett stort intresse hos länets företag att göra affärer med kinesiska partners, säger Ulf Lönnqvist.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons