Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Handsvettsmålet vidare till hovrätten

KARLSKRONA Det blir, inte oväntat, en fortsättning i hovrätten i det så kallade handsvettsmålet.
I går kom Sympaticusföreningens överklagande av tingsrättens dom.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2001

I fjol stämde två blekingar, en 25-årig Ronnebybo och en 54-årig kvinna från Karlskrona, landstinget i Blekinge för de allvarliga biverkningar de fått efter sympatikotomioperationer på Blekingesjukhuset.

Båda ansåg sig ha fått sina liv förstörda och att de aldrig låtit operera sig om de bara informerats om riskerna för så allvarliga biverkningar.

Annons

Kvinnan ansåg dessutom att ingreppet i hennes fall inte var motiverat, utan en felbedömning av läkaren.

> Rätten friade

Men tingsrätten i Karlskrona friade landstinget. Läkaren hade uppfyllt sin informationsplikt och ingreppet hade inte varit omotiverat; tvärtom hade det fått avsedd effekt.

Den friande domen innebar att de båda klagande patienterna inte bara måste betala sina egna utan även motpartens, landstingets, rättegångskostnader på tillsammans en kvarts miljon kronor.

> Begär anstånd

Nu har Sympaticusföreningen, som stod bakom stämningen och som också företräder ett 80-tal andra missnöjda och biverkningslidande patienter i landet, beslutat sig för att överklaga tingsrättens principiella dom till hovrätten.

Föreningen har dock begärt anstånd i några veckor med att redogöra för grunderna för överklagandet.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons