Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är länets vackraste byggnad

BLEKINGE · Blekinges vackraste hus äldre än 50 år är Tingshuset i Sölvesborg. Amiralitetskyrkan i Karlskrona kommer på andra plats.
Bland yngre hus vann Marinmuseum i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2001
Tingshuset i Sölvesborg.
Tingshuset i Sölvesborg.Foto: 

Detta tillkännagav länsarkitekt Anne-Marie Svensson vid Mässdagarna i Kristianopel på söndagseftermiddagen.

Men tävlandet var inte hårt, bara Karlskrona och Sölvesborg deltog i Blekinge och eftersom ingen får rösta på sin egen kommuns hus i länsfinalen hade det blivit dött lopp om de två kommunernas representanter hade röstat.

Annons

– Så de resonerade sig fram. Tingshuset ritat av den välkände Gunnar Asplund har speciella arkitektoniska värden som vinner över Erik Dahlbergs vackra träkyrka.

Tingshuset ägs av fastighetsbolaget Galeaden, vars ägare Bill Johnsson fick ett diplom.

Vackraste nyare byggnad blev Marinmuseum som brädade EFS-kyrkan vid Hällevik. Museet ägs av Statens Fastighetsverk och Thomas Nilsson därifrån hämtade sitt diplom.

Mässdagarna hade flera inslag kring hus. Personlig byggnadsrådgivning, utställning kring byggnadskonst, ekologiskt boende och annat fanns på programmet. Men regnet och kylan slog undan fötterna för mässan på lördagen och på söndagen ville det sig inte riktigt i det ostadiga vädret.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons