Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här sjunker notan för hyrläkare

Medan andra mottagningar slåss med skenande kostnader för hyrläkare, har medicinmottagningen drastiskt lyckats sänka sina.
Här satsar man i stället aktivt på ST-läkare.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2013
Foto: 

Från 14 miljoner kronor till drygt två miljoner. Så mycket har notan för hyrläkare på medicinklinik rasat. Då andra kliniker slåss med läkarbrist och hög omsättning av hyrläkare, har medicinmottagningen på Blekingesjukhuset vind i seglen när det gäller rekrytering. En aktiv satsning på ST-läkare, alltså läkare som utbildar sig till specialister, har skapat en positiv spiral på mottagningen som lockar till sig läkare som också vill stanna på platsen efter utbildningen.

Tidigare har man i första hand satsat på att anställa färdiga specialister till kliniken, enligt Hans Åkesson, verksamhetschef Medicinkliniken.

Annons

Nu talar han om ett paradigmskifte. Kliniken har strävat efter att skapa tillräckligt stor egen personalstyrka för att klara sig utan hyrläkare – och lyckats.

Nu har mottagningen mellan åtta och tio färdiga specialister som gjort hela eller delar av sin specialtjänstgöring inom kliniken. Och som också stannat där.

Lisa Stokseth, ST-läkare, är en av dem. Hon gör tredje året av sin ST-tjänst på mottagningen, och stortrivs. Hon pluggade på Karolinska Universitetssjukhuset, och sökte sig till just Blekingesjukhusets medicinmottagning för dess goda rykte. Här får hon exempelvis varva arbete, nattjour och inhopp på akuten med kurser i ledarskap.

Hon beskriver en mottagning med god introduktion, klara mål och möjlighet till handledning och utbildning på plats. Och ett gott arbetsklimat.

– Här är ingen kompetitiv (tävlande) stämning, det finns plats för alla, säger hon. Visst kan det vara tufft i arbetet, speciellt som patienttrycket är större efter nattstängningen av akuten i Karlshamn, konstaterar Lisa Stokseth.

Men hon är fast besluten att stanna på platsen också då hennes ST-utbildning är färdig.

Problemet tidigare år har annars varit att kliniken utbildat ST-läkare de senare förlorat, enligt Hans Åkesson. Men trenden har vänt.

För närvarande har mottagningen ett 15-tal tjänstgörande ST-läkare, och åtminstone fyra-fem stycken av dem har anmält ett starkt intresse för att fortsätta på platsen också som färdiga specialister, berättar Hans Åkesson.

Att ta in hyrläkare kan verka som en lättare lösning på kort sikt, eftersom det är ett stort åtagande för en klinik att utbilda en ST-läkare, enligt Hans Åkesson. Det kan ta upp till tio år att utveckla en självgående specialist. Men i det här fallet resulterar det i högre kvalitet – till en lägre kostnad, poängterar han.

30% – så mycket har landstingets nota för hyrläkare ökat på två år – från 1, 8 miljarder 2010 till drygt 2,3 miljarder 2012 – alltså 584 kronor per invånare.

Bland annat har Kirurgen, Anestesi och Röntgen ökat sina kostnader för hyrläkare.

Men Medicinklinik har hittills i år sänkt kostnader för inhyrd personal med omkring 1, 5 miljoner kronor med hjälp av nyanställda ST-läkare 2012.

2, 5 miljoner kronor är Medicinklinikens beräknade kostnader för hyrläkare 2013 – 14 miljoner kronor var klinikens kostnader för hyrläkare förra året

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons