Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hejdå, HMS Carlskrona!!!

KARLSKRONA ”Det är hemskt”, ”jättejobbigt”. 56 kadetter, 45 yrekesofficerare och 72 värnpliktiga stod på däck och vinkade när Carlskrona lade ut igår. Kadetterna är hemma igen om ”bara” två månader, men de andra har ett halvårs seglats framför sig.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2001
Carlskrona lämnar kaj. Kompisarna har redan grupperat sig, men han vill inte släppa taget. Han vet att det dröjer ett halvår tills han kysser sin käresta igen. Det vet hon också.
Carlskrona lämnar kaj. Kompisarna har redan grupperat sig, men han vill inte släppa taget. Han vet att det dröjer ett halvår tills han kysser sin käresta igen. Det vet hon också.Foto: Mattias Mattiason

Hur känns det när en av de kära och nära lämnar en? Fråga någon av de hundratals anhöriga som samlats för att ta farväl av fartyget Carlskrona igår. ”Inte ett öga var torrt” må vara en uttjatad klyscha, men vid sådana här tillfällen är den ytterst tillämpbar. För det var inte bara den tjocka snömådden som bringade väta. När klockan började närma sig elva och alla obehöriga beordrades att lämna fartyget kramades och snyftades det överallt. Mammor, pappor, far- och morföräldrar, syskon, barn, flickvänner och i några fall pojkvänner tog farväl.

> Två månader

Annons

De som vinkade av en kadett kunde glädja sig åt ”bara” knappa två månaders åtskillnad. Men för de flesta var det till att bita i det sura äpplet: de 72 värnpliktiga (varav fyra kvinnliga) och 45 yrkesofficerarna (även här fyra kvinnor, däribland fartygsprästen) blir borta i närmare ett halvår.

Fast det är klart - så jätteledsen kanke man inte är om man får åka med HMS Carlskrona runt större delen av jorden:

* Om två veckor är man i Panama

* Sydamerika rundas med besök i Valparaiso och Buenos Aires

* I mitten av Mars ligger Carlskrona i Kapstaden

* Strax innan Australien vänder man upp mot Singapore

* Via Muscat och Suezkanalen kommer man åter till Europa i mitten av maj

– Men det är absolut ingen nöjestripp, är fartygschefen Erik Thermaenius noga med att poängtera.

> Prinsen mönstrar på

Vid två tillfällen kommer nya kadetter att avlösa de gamla. I månadsskiftet april/maj heter en av kadetterna Carl Philip. Prinsen kommer emellertid inte att ägnas specialbehandling ombord, utan har två månaders hårt arbete att se fram emot innan han blir hämtad av sin kända familj den sextonde juni, då Carlskrona lägger till i Karlskrona igen.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons