Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hells Angels misstänks ha intressen i Sweden Rock

BLEKINGE Hells Angels misstänks ha ekonomiska intressen i de stora
rockfestivalerna i Norje.
– Vi har indikationer på att fullvärdiga danska medlemmar i Hells Angels har knytningar till bolag som finns med som arrangörer, avslöjar Göran Sjösvärd vid polisen i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2001
Foto: 

I flera år har polisen i Blekinge intresserat sig för vad som händer bakom

kulisserna vid rockfestivalerna i Norje, och tidigare även i Karlshamn.

Annons

– Det finns en hel del företeelser som är anmärkningsvärda och som vi reagerat över, berättar Göran Sjösvärd. Lägger vi dessutom ihop de iakttagelser vi gjort så framgår det klart att Hells Angels har intressen i festivalerna.

– Vi har också en hel del synpunkter på att samhället här låter ryggmärkesklubbarna, bland annat Hells Angels, få tillfälle att demonstrera sin makt.

Det är heller, enligt polisen, ingen tvekan om att det förekommer stora ekonomiska oegentligheter i samband med rockfestivalerna.

> Kommunen informerad

– Vi har informerat kommunledningen om vad vi vet, men kommunen väljer ändå att stå bakom arrangemangen, konstaterar Göran Sjösvärd.

1999 bildades ett bolag som hette ET Promotion AB och som arrangerade rockfestivalen i Norje. Samtidigt bildades ett bolag med samma namn i Danmark.

– Det året hade Hells Angels sin camp på absolut bästa plats inom festivalområdet, berättar Göran Sjösvärd. Där sålde de också sina defencs-prylar.

– Det var en maktdemonstration och vi inom polisen funderade naturligtvis över vad mc-klubben hade för intressen i festivalen.

> Kopplingar finns

Senare gick både det svenska och danska bolagen i konkurs. Nya

Annons

bolag startades, Scandinavian Concert Promotion AB, i både Sverige oc Danmark.

Efter en säsong gick även dessa i konkurs – trots att festivalen hade mer än 30 000 besökare.

– Vi vet att det förekommit ekonomiska transaktioner mellan de svenska och danska bolagen och vi har flera uppgifter om att det finns kopplingar mellan fullvärdiga medlemmar i Hells Angels och åtminstone de danska bolagen, berättar Göran Sjösvärd.

Han ställer sig också frågan om varför det hela tiden startas nya aktiebolag som inte har någon annan verksamhet än att arrangera en tre dagar lång festival.

> Är inte seriösa

Årets festival arrangeras av Sweden Rock Festival AB. Den inleds idag.

De ekonomiska skandalerna blir inte mindre av att mannen bakom arrangemangen, Ingolf Persson, nyligen satts i personlig konkurs med 300 000 kronor i skatteskulder.

Enligt Göran Sjösvärd är det viktigt att alla myndigheter hjälps åt för att förhindra ekonomiska oegentligheter och stoppa kriminella grupper.

– Men trots att vi lämnat allt vårt underlag till kommunledningen anser man där att bolagen verkar seriösa, konstaterar han.

Pelle Tagesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons