Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HMS Carlskrona angör Kapstaden idag

HMS Carlskrona angör i dag Kapstaden efter 14 dagars rätt slingrig färd över ett Atlanten. Fartygschefen Erik Thermaenius berättar över kortvågsradio om sex meter höga dyningar in från aktern.
– Det betyder att det krängt rejält. Cirka 25 grader.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2001
Lugnet i Kapstadens hamn väntar HMS Carlskrona efter en rykande färd över Atlanten.
Lugnet i Kapstadens hamn väntar HMS Carlskrona efter en rykande färd över Atlanten.Foto: 

Överresan från Buenos Aires har rent allmänt bjudet på trist väder med mycket moln och lufttemperaturer på bara cirka 15 grader.

Visserligen har besättningen, totalt 172 man, bitvis haft exklusivt sällskap av valar och albatrosser. Värme väntar hur som helst i Kapstaden som nyligen hade 30 grader.

Annons

> Varannan från Blekinge

I hamn väntar förmodligen också en och annan sydafrikan på den svenska besättningen vars befälsgrupp till hälften består av folk från Blekinge.

Kapstaden har i dag totalt 1, 9 miljoner invånare och 350 år på nacken. Det är Sydafrikas största och äldsta stad och den ligger alldeles intill mytomspunna Godahoppsudden där hårda sjöar, piskas upp i mötet mellan östra Afrikas varma vatten och kyliga strömmar från Antarktis. Detta vet varje sann ”sailor”.

> Tufft program

Kommendörkapten Erik Thermaenius, 50, och hans medarbetare har ett tufft program under den tre dagar långa vistelsen i Kapstaden. Så här berättar han när Karlskrona Radio sätter oss i förbindelse med honom:

– Besättningen ska inledningsvis besöka Kapstadens Sjökrigsskola. Vi besvarar den inviten med ett motbesök dagen efter. Vi kommer också att puffa för det svenska näringslivet. Bland annat genom att bjuda in gäster till den portabla utställning vi har med ombord.

Lite ”kul” blir det också för Erik Thermaenius och hans mannar. De ska nämligen besöka sandstensberget Taffelberget invid Kapstaden där det erbjuds en makalös utsikt. Fast när sydostpassaden knackar på händer det att berget, som har flat topp och är 1080 meter högt, bäddas in i molnmassor. Man talar då om dem som ”bordsduken”.

Efter Sydafrika går färden vidare till Mauritius och sedan Cocos Island, Singapore, Muscat, Suez, Sevastopol, Istanbul, Medelhavet med Santorini och Gibraltar, Storbritannien. Hem kommer de den 16 juni? i år.

Arne Spångberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons