Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hur kan någon bli arg av en gåva?

Ulf Rollof är förtvivlad. Det enda han ville var att få förära sin fädernesbygd med en lekfull staty som skulle skänka glädje till karlskroniterna. Men i stället har det blivit bråk om statyns palcering och om hur mycket den kostar.
– Konstmotståndarna är alltid de som gapar högst, säger han besviket.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2001
Det korrekta namnet på Ulf Rollofs skapelse är ?Seeing tears running into your ear - goes to your head?.
Det korrekta namnet på Ulf Rollofs skapelse är ?Seeing tears running into your ear - goes to your head?.Foto: 

Ulf Rollof bodde i Karlskrona tills han var 16 år. Sedan dess har han gjort en internationell karriär som konstnär och har bl.a jämförts med Carl Milles.

– När jag tänker på barndomen blir jag nostalgisk och då kommer tårarna. När man ligger ner och gråter rinner tårarna in i örat. Jag ville ge min skulptur samma struktur som mina barndomsminnen. En skulptur, ett vilande huvud, särskilt tänkt för barnen, vilka kan ta stegen upp till ögat, titta ut över havet och därefter som en trillande tår åka rutschbana längs kinden ner genom örat tillbaka till marken.

Annons

> Nydanande arbete

Huvudet är en avgjutning av en vän till Rollof. Konstnären själv tycker att vännen har ett rent, vackert ansikte som får honom att tänk på hav, klar luft och salta vindar. Avgjutningen har scannats av och digitaliserats i en dator. Bilden har sedan tagits till en ingenjörsfirma som beräknade konstruktionen.

– Det här är ett helt nytt sätt att arbeta. Det är experimentiellt projekt mellan olika aktörer, jag som konstnär och ingenjörsindustrin. Rutschbanan har utprovats och godkänts av ett ledande leksaksföretag. Det här projektet kommer att synas och höras mycket i olika kretsar. Det kommer att hjälpa till att sätta Karlskrona på kartan.

> Barnens lek och säkerhet

Säkerhetsaspekten viktig för Ulf Rollof. Trappan upp till toppen har en skyddsbur så att barnen inte kan trilla ner. Skulpturen blev högre än beräknat, eftersom konstnären ville att rutchbanan skulle vara säker för barnen.

För att rutschbanan skulle kunna vrida sig 180° från ögat till örat var skulpturen tvungen att ha en höjd på 6 meter. Han rekommenderar även att det sätts upp bänkar runt omkring så att föräldrarna kan hålla koll på sina telningar samtidigt som de kan njuta av skulpturens form. Han vill att den skall väcka längtan och minnen.

– Människor i Karlskrona har alltid rest från och vänt åter. Bort betyder längtan och längtan åter.

> Ett avtryck från vår tid

Ulf Rollof har tagit illa vid sig av allt bråk som hans skapelse har orsakat. Han förstår inte hur man kan bli arg av att få en gåva. Tanken var att inför milleniumskiftet var att göra ett ”avtryck från vår tid”, som var temat för tävlingen då man utsåg Ulf Rollofs ”Seeing tears running into your ear - goes to your head”. Torsten Ridell, som är kultursekreterare och navet i projektet, tycker att Rollof har lyckats alldeles ypperligt med uppdraget. Han skulle också helst se att skulpturen fått sitt hem på Stumholmen.

– Skulpturen har en monumental karaktär och kommer att i sin ljusa betong avteckna sig mot Kungshalls stenmur. Det blir ett intressant spänningsförhållande mellan det gamla militära fornminnet och milleniumgåvan som anspelar på framtiden. Den blir ett nytt ”sjömärke” för ingående båtar.

Annons

> Hemvist ännu okänd

Beslutet att placera huvudet på Stumholmen upphävdes eftersom de ansåg att man inte tagit hänsyn till Stumholmens bostadsrättsförening och samfällighetens skrivelser samt avsaknad av yttrande från Länsstyrelsen.

– Ett nytt förslag om var Rollos huvud kommer att ligga kommer inte förrän i höst. Efter semestern kommer vi att tillsätta en grupp som skall titta på de andra förslagen, säger Torsten Ridell.

Ett förslag som kommer ifrån konstnären själv är Dragsö. Han tror att huvudet skulle trivas där, nära naturen och havet.

Frida Thorson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons