Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ilka trea i misstävlingen

SÖLVESBORG Tittarna röstade i lördags kväll fram Ilka Kenyeres från Sölvesborg till en tredjeplats i TV3:s direktsända Fröken Sverige-tävling.
–Jag kan inte vara annat än jättenöjd, sa en sprudlande glad Ilka när hon vid middagstid i går stod på centralstationen i Stockholm för att tillsammans med sin familj ta tåget hem till Blekinge och återvända till vardagen.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2001
Ilka Kenyeres slutade som tre i årets direktsända Fröken Sverige-tävling. Här tillsammans med Martin Stenmark som underhöll på den direktsända galan.
Ilka Kenyeres slutade som tre i årets direktsända Fröken Sverige-tävling. Här tillsammans med Martin Stenmark som underhöll på den direktsända galan.Foto: Pressens Bild

Från början var de 28 landskapsfröknar. Vid finalen på Finnboda varv i Nacka i lördags kväll var de tio kvar som tittarna fick ringa och rösta på. Medan omöstningen pågick blev finalisterna intervjuade samt fick visa upp sig i aftonklänning och baddräkt.

Baddräktsmomentet blev i form av en förhandsinspelad kavalkad av baddräksmodets skiftningar under 1900-talet fram till i dag. För Ilkas del blev det att visa upp sig i en baddräkt av 1920-talssnitt.

Annons

–Visst var den tjusig. Men det kanske inte är en sådan jag skulle vilja ha på mig på stranden till sommaren, skrattade Ilka efteråt.

> Rappt svar

Vid intervjun fick Ilka också frågan vilket välgörande ändamål i Sverige som hon skulle vilja skänka 100.000 kronor till om hon vann. Hennes svar kom rappt:

–Till barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg för att utbilda lärare och skolpersonal till att förebygga mobbing. Jag blev själv mobbad i skolan och vet hur det känns.

Ilka berättar att när hon åtta år gammal flyttade från Transsylvanien till Sverige och började i andra klass var hon ett år äldre än sina kamrater.

–Jag kunde då redan tre språk och var en riktig plugghäst, vilket jag fick lida för i skolan av mina yngre klasskamrater.

Först när hon i femman fick möjlighet att hoppa över en årskurs och fick jämnåriga kamrater gick det bättre för henne i skolan. Språkintresset har också hållit i sig och hon talar i dag sju språk, varav fyra flytande.

> Tyckarjury

Vid sidan av tittarnas omröstning hade TV3 en rådgivande panel bestående av sex personer som fick tycka till och utse sina sina favoriter.

–Jag skulle välja lka från Transsylvanien till Fröken Sverige. Hon har de riktiga huggtänderna, sa konstnären Ernst Billgren.

Annons

Ilka fick ytterligare en röst från tyckarjuryn genom trendanalytikern Cay Bond.

–Hon har den rätta inställningen, förklarade Cay Bond sitt val.

Ilka berättade efteråt att hon blev väldigt glad över Cay Bonds röst:

–Det kändes som en seger för mig att få hennes röst eftersom hon brukar sitta med i juryn i Miss Universumtävlingarna.

> Drygt 181.000 röster

Men det var TV-tittarna som hade avgörandet i sin hand. TV3 fick under programmet in drygt 181.000 röster och plötsligt fanns det bara fem Fröken Sverige-kandidater kvar. Bland de som till Martin Stenmarks skönsång en och en dök upp på scenen fanns Ilka Kenyeres med.

–Det var med blandade känslor som jag gjorde min entré eftersom jag samtidigt tyckte synd om de som hamnade utanför slutfinalen, erkände hon efteråt.

När programledaren Lydia Capolichio läste upp resultatet från omröstningen stod det klart att Fröken Blekinge, Ilka Kenyeres, blivit trea. Segern gick i stället till Fröken Dalarna, Malin Olsson, som blir Sveriges representant i Miss Universum-tävlingen. Tvåa blev Fröken Dalsland, Camilla Bäck, som därmed får ställa upp i Miss World-tävlingen med Ilka Kenyeres som reserv.

> Skrev autografer

Efter kröningen och sedan alla kameror slocknat åkte Malin Olsson, Ilka Kenyeres och övriga finalister vidare till Grand Hotell för att fira.

Annons

–Jag bjöd med hela min familj och vi hade jätteroligt med dans långt in på natten, berättar Ilka.

När hon och hennes familj i går stod på Centralstationen i Stockholm för att ta tåget hem stod folk också i kö för att få hennes autograf. Hemma väntar vardagen igen för henne efter en hel månad av av olika upplevelser, allt från glitter och glamour till att prova på att göra ”lumpen”.

–Samtidigt som jag tycker att det ska bli skönt att komma hem kommer jag att sakna det liv som vi fått uppleva under den här månaden, säger Ilka, som ännu inte fått något erbjudande om modellkontrakt.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons