Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Journalist anklagas för svarta nätaffärer

En av länets mediaprofiler åtalas nu för bokföringsbrott och för försvårande av skattekontroll.
Under ett par år har han sålt fotoutrustning över nätet för stora summor, men utan bokföring och utan att heller redovisa några intäkter.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2013

Åtalet lämnades i går in till Blekinge tingsrätt, och var då sekretesstämplat, men enligt kammaråklagare Michael Pleym på Första ekobrottskammaren i Malmö har hemligstämpeln tillkommit av misstag.

Han berättar att mediaprofilen, som är i 40-årsåldern, tilldrog sig skattemyndigheternas intresse genom sina återkommande annonser på olika nätsajter.

Annons

Under två års tid tycks denne ha sålt fotoutrustning, till synes mestadels begagnad sådan, för i vart fall två miljoner kronor.

– Han har berättat att han gjort det på hobbynivå, och utan vinstintresse, men jag hävdar att det hursomhelst ändå rört sig om bokföringspliktig näringsverksamhet, och att han också borde insett detta. Nu har det inte gått att få någon inblick i affärshändelserna, och det har inte kunnat göras några beräkningar av skatter och avgifter.

Det framgår inte av stämningsansökningen om mediaprofilen skönstaxerats, och i så fall fått betala skatt och straffskatter på det beloppet. Han nekar i vilket fall som helst till brott.

Det är tveksamt om målet kommer att avgöras före hösten.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons