Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kändisarna samlas till fiskepremiären

KARLSHAMN I morgon är det dags igen.
Då brakar åter det traditionella Kronolaxfisket i Mörrumsån loss.
Mitt i den långa listan av ett fyrtiotal inbjudna politiker, näringslivsfolk och journalister finner vi bland annat i år OS-medaljören Mikael Ljungberg. Däremot lyser Carl XIV Gustav även i år med sin frånvaro. Senast kungen avlade besök under Kronolaxfisket var 1973, den gången i egenskap av kronprins.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2001

Även om meterologerna har aviserat ett fint väder på söndag med temperaturer upp emot tio grader, så tror inte Kronolaxfiskets chef Stefan Persson på några jättelika fångster i år.

– Tråkigt nog har den övervintrade havsöringen även i år drabbats av svampbakterier som gjort att tillgången är mindre än vanligt, säger Stefan Persson.

Annons

Han hoppas att man nästa höst däremot skall kunna slippa dödligheten bland fiskarna och berättar samtidigt att när personalen provfiskat tidigare i år, upptäckt nystigna havsöringar som har en helt annan kvalité.

– Men om svampbakterien fortsätter att härja så måste man givetvis konsultera fler forskare för att lösa frågan varför dessa svampbakterier återkommer år efter år.

Men Stefan Persson säger sig vara optimistisk och tror att det helt enkelt handlar om naturens cykler och att nästa år förhoppningsvis kommer att bli ett bättre år.

## Går det inte att skaffa någon form av beredskap på härjande svampbakterier?

– Jag tror att om man kommer till ett naturvatten som Mörrum så får man ställa in sig på att man inte styr över naturens gåtfullheter.

Utöver de inbjudna gästerna lottas i år ut cirka 100 biljetter till allmänheten. Förra året var det bortåt 800 som anmälde sitt intresse och Stefan Persson tror att det med säkerhet också kommer att bli minst lika många i år.

Söndagens laxpremiär inleds med det klassiska kanonskottet som avlossas av Assi Domäns vd Gunnar Palme. Därefter brakar jakten loss efter lax pch havsöring. Samma regler gäller även i år med att ingen får ta med sig mer än en lax och en havsöring hem. Laxen måste dessutom vara minst 50 centimeter lång annars skall den genast återbördas till ån igen.

> Tyskt rekord

Tidernas tyngsta spöfångade lax i ån drogs upp den 31 maj 1992 av tysken Peter Brügmann från Flensburg. Laxen, mätte 125 centimeter och vägde 26,72 kilo. Brügman fångade den med utlagd fluga i pool 1 och det lär ha tagit närmare trettio minuters kaqmp för att få upp den.

– Om det är någon som slår förra årets största fiskfångst, en hybrid på 11,4 kilo återstår att se, säger Stefan Persson, som trots de tråkiga svampangreppen på fisken ändå är helt förvissad om att Mörrum är och skall förbli lax- och öringsfiskets mecka i södra Sverige.

Annons

KÄNDISLISTAN:

Sydöstran har kändislistan till dem som bjudits in till det klassiska Kronolaxfisket. Här skymtar man bland annat Sveaskogs styrelseordförande Bo Dockered, landshövding Ulf Lönnqvist, Sveaskogs vd Lars Sköld, Assi Domäns styrelseordförande Bernt Magnusson och gamle volvochefen Sören Gyll, Assi Domäns vd Gunnar Palme.

Och här följer fler namn på listan: Johan Adelswärd, Ramsay J Brufer, Patrik Brummer, vigo Carlund, Magnus Carlsson, Lars Johan Cederlund, Dag Detter, Björn Hägglund, Johan Klingspor, Johan Rapp, Björn Savéwn, Lennart Sundén, Michael Treschow

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons