Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kaos i samfundet Sverige-Israel

KARLSKRONA Harry Svenssons insändare i Sydöstran angående de palestinska förbönerna har skapat kaos i samfundet Sverige- Israel Blekingeavdelningen.
Claes Grandin, kassör, och vice ordförande Örjan Svensson hoppar av i styrelsen.
– Jag hoppar av eftersom det finns olika åsikter om hur föreningen ska förhålla sig till Israel, säger Claes Grandin.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2001
Svante Warfvinge, ordförande i samfundet, försökte tona ner debatten som vissa gånger blev aggressiv, men det gick inte.
Svante Warfvinge, ordförande i samfundet, försökte tona ner debatten som vissa gånger blev aggressiv, men det gick inte.Foto: 

Igår var det styrelsemöte för samfundet Sverige Israel, Blekingeavdelningen. Cirka 15 medlemmar hade tagit sig till mötet. Alla hade åsikter om Harry Svensson kontroversiella insändare.

Vice ordföranden Örjan Svensson deklarerade under mötets gång att han skulle hoppa av styrelsen om Harry Svensson fortsatte. Orsaken var insändaren som gjort honom upprörd. Claes Grandin, kassör, sa också att han inte var intresserad av att fortsätta.

Annons

– Harry Svensson kan ta ställning när palestinier beskjuter israeliska hem om de är terrorister eller frihetskämpare. Det är väldigt konstigt, menade Claes Grandin.

> Försökte tona ned

Svante Warfvinge, ordförande i samfundet, försökte tona ner debatten som vissa gånger blev aggressiv, men det gick inte.

Flera medlemmar krävde Harry Svenssons avgång. Anna- Lisa Kindermann-Hult har varit med sedan starten av samfundet och hon valde att lämna föreningen.

– Föreningens viktigaste uppgift är att vi ska stå för sanningen. Sanningen råder inte i denna föreningen och jag är mycket bedrövad, sa hon.

Hon ifrågasatte starkt insändaren och Harry Svenssons åsikter.

Han besvarade henne med: ”Du har antiintellektuella åsikter”.

Däremot stod Svante Warfvinge bakom Harry Svensson hans insändare.

”Har ni inte tilltro till styrelsen och Harry, så väljer jag att avgå som ordförande.”

Orden var Svante Warfvinge och det berättade han innan det var dags för omval mellan Harry Svensson och Örjan Svensson.

Annons

> Blev omvald

När rösterna sedan räknats stod det klart att Harry Svensson återigen blivit omvald.

Elisabeth Bolander fanns också på plats under mötet. Hon tystades ner varje gång av Svante Warfving och fick inte säga någonting under mötet.

”Du har ingen rätt att få säga något här” var hans ord till Elisabeth Bolander.

Jonas Ottosson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons