Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Karlshamn sämst och Karlskrona bäst enligt företagarna

BLEKINGE Politikerna i Karlskrona får högst och i Karlshamn lägst betyg av företagarna i respektive kommun. I Karlskrona tycker 36 procent av företagarna att politikerna sköter sig mycket bra - i Karlshamn bara 9 procent. Fyra gånger fler, 36 procent, tycker att Karlshamnspolitikerna sköter sig dåligt.
Det framgår av en landsomfattande undersökning Saf genomfört om kommunpolitikernas attityder till företagande.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2001

Undersökningen presenteras av tidningen Dagens Industri och visar på mycket stora variationer i företagans syn på de styrande i kommunerna. Störst förtroende har politikerna i småländska Habo där 51 procent av företagarna tycker att de sköter sig mycket bra. Längst ner på skalan bland de 218 kommuner som lämnat svar hamnar Gällivare där 58 procent ger politikerna underkänt.

I Saf.s undersökning vägs en rad faktorer in in som nyföretagande, utbildningsnivå, kommunalskatt, attityder, regler, kunskap och entreprenader. Dessutom har kartläggningen följts upp av samtal med politiker, tjänstemän, företagare och Saf-företrädare.

Annons

För de styrande i Karlskrona är undersökningen trevlig läsning. 36 procent av företagen tycker att politikerna sköäter sig mycket bra. Bara 9 kommuner har en högre siffra. Sex av dem ligger i Småland, en i Västergötland, en i Dalsland och en i Stockholmsregionen.

Ytterligare 21 procent tycker att politikerna sköter sig bra och 23 procent ger betyget godkänt. Bara 15 procent ger kommunen underbetyg.

> Målmedveten satsning

Närmast Karlskrona kommer Sölvesborg där 23 procent ger kommunen högsta betyg, sedan följer Olofström 16, Ronneby 13 och sista Karlshamn med 9 procent.

Karlshamn toppar däremot när det gäller andel företagare som ger kommunen underkänt med 36 procent. I Olofström är det 28 procent, i Ronneby 25, Sölvesborg 18 och i Karlskrona 15 procent som ger lägsta betyg.

– Det här känns jättebra, men det är ingenting som hänt av en slump, kommenterar Karlskronas kommunalråd Mats Johansson.

– Vi har målmedvetet under senare år jobbat med att bygga upp relationer med företagarvärlden och en organisation som kan möta dess krav. Vi har själva gjort attitydmätningar bland företag som stämmer med det här resultatet. Det har skett en märkbar förändring i synsätt de senaste 4-5 åren. Vi har jobbat för att öka förståelse och kunskap om företagande och det har burit frukt.

> Tog med idéer

Mats Johansson säger själv att han haft nytta av sina erfarenheter från tiden som ordförande i småföretagardelegationen. Ideer och erfarenheter därifrån har han tagit med sig och försökt omsätta på hemmaplan.

– Men det finns mer att göra. Jag menar att man kan ändra samhällsstrukturen och involvera Almi , länsstyrelse och andra i syfte att minska antalet myndigheter företagen behöver ta kontakt med i olika frågor.

Annons

> Känner inte igen

Om Mats Johansson gläds så har han kollega i Karlshamn, Torsten Magnusson, anledning att vara betänksam över undersökningens resultat. Karlshamns företagare är minst nöjda med kommunledningen i hela länet och det är bara ett 50-tal kommuner i landet där en större andel ger de styrande underbetyg.

– Det är aldrig trevligt att läsa sådan här statistik, men jag är förvånad att vi hamnar så dåligt i sammanställningen. För viktiga delar i undersökningen, som handläggningstider ligger vi ganska bra till.

– Men självfallet är det signaler vi måste ta på allvar. Under förra året satte vi också in resurser för att hämta in synpunkter från små - och medelstora företag. Det håller vi nu på att bearbeta och åtgärda.

– Nu skall man inte dra för långtgående slutsatser av en undersökning som bygger på två år gamla siffror. Det viktiga är tendensen. Inriktningen är helt klart att vi skall bli bättre. Om några år är siffrorna annorlunda.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons