Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Karlskronavarvet får order värd 100 miljoner

KARLSKRONA För några år sedan slogs Kockums och Tyska HDW om en stororder på ubåtar till Sydafrika. Kockums förlorade, men nu får man ändå del av vinsten. HDW som numera äger Kockums lägger delar av produktionen till Sydafrika på Karlskronavarvet.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2001

Ordern är värd 100 miljoner och gäller produktion av tre akterskepp. Det tyska varvet har överfull beläggning och har därför valt att lägga en del i Sverige.

– Det här öppnar möjligheter också långsiktigt för oss, menar Börje Appelqvist, platschef på Karlskronavarvet. Sköter vi det här ordentligt kan det bli mer. Även på längre sikt är nämligen varvet i Tyskland hårt pressat beläggningsmässigt.

Annons

> Första ordern

Det är den första ordern Kockums och Karlskronavarvet får av sitt moderbolag. Kockums tror att den kommer att följas av fler redan i år.

De tre akterskeppen kommer att ge jobb åt ett 40-tal man fram till år 2005.

Och det är ett välkommet tillskott på stålsidan, säger Börje Appelqvist.

– Vi är just färdiga med två fartyg till kustbevakningen. Det här passar mycket bra in på plåt- och svetssidan beläggningsmässigt. Nu ser det mycket bra ut de närmaste åren.

Att GDW inte klarar hela produktionen i Tyskland beror på att man där är sysselsatt med att bygga ubåtar till tyska marinen och dessutom delar till turkiska ubåtar.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons