Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kollega till dödade FN-soldaten riskerar åtal

KALLINGE/JÖNKÖPING En soldatkollega till omkomne SFOR-soldaten David Sund har delgetts misstanke om grovt vållande till annans död.
Kammaråklagare Anders Broklind i Jönköping kommer i vår att besluta om eventuellt åtalsväckande.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2001

Utredningen kring 21-årige Kallingebon David Sunds död i november 1999 har nu resulterat i att en soldatkollega till den omkomne delgetts brottsmisstanke.

– En person i David Sunds omgivning under tjänstgöringstiden i Bosnien har delgivits misstanke om grovt vållande till annans död, säger kammaråklagare Anders Broklind till Sydöstran.

Annons

Åklagarkammaren i Jönköping har övertagit ansvaret för utredningen av praktiska skäl, då flera av David Sunds kamrater från tiden i Bosnien bor i Jönköpingstrakten.

> Tar flera månader

Anders Broklind poängterar att den så kallade misstankegraden i nuläget inte är särskilt hög.

– Delgivningen görs inte utan anledning, men den möjliggör samtidigt att personen i fråga kan få hjälp av en offentlig försvarare, säger kammaråklagaren, som inte i detalj vill berätta om orsaken till delgivningen.

I nuläget vet inte Broklind när han kan fatta beslut om ett eventuellt åtalsväckande mot David Sunds soldatkollega.

– Men det kommer att ta flera månader innan utredningen når så långt.

David Sunds soldatkollega delgavs brottsmisstanke efter att rikskriminalens utredare förhört flera personer som tjänstgjorde tillsammans med Kallingebon vid den svenska SFOR-basen Camp Oden i Tuzla.

– Jag har rest runt i stora delar av landet och förhört Sunds kamrater och befäl, berättar krimiminalkommissarie Leif Svensk vid rikskriminalen i Stockholm.

Flera kompletterande förhör ska genomföras inom kort, bland annat med den brottsmisstänkte soldatkollegan.

> Skärbrännare nära sprängmedel

Annons

Dessutom ska den tekniska undersökningen av David Sunds arbetsutrustning avslutas.

– Men vi kan redan konstatera att det handlar om en tragisk olycka. Frågan är bara hur den kunde inträffa.

Leif Svensk berättar att det är fastställt att Sund med en skärbrännare skurit i ett föremål som innehöll sprängmedel, vilket orsakade en kraftig explosion.

Frågan är nu varför den 21-årige Kallingebon tilläts utföra arbetsmomentet utan att föremålet kontrollerades innan.

– Det kan vara så att gällande säkerhetsföreskrifter på Camp Oden inte följdes till punkt och pricka. Men det behöver inte betyda att någon avsiktligt har varit slarvig.

– Arbetsrutinerna kan ha anpassats efter de faktiska förhållandena i Bosnien, säger Svensk.

David Sund omkom den 11 november 1999 efter en våldsam explosion i en verkstad på Camp Oden. En kort tid efter olyckan avslutades den svenska SFOR-insatsen i Bosnien.

Jens Svensson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons