Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommunalkvinnor går samman för bättre lön

BLEKINGE – Vi kräver mera tid, fler händer, högre lön och mindre stress.
3 500 medlemmar i Kommunal i Blekinge förenar sig i ett nytt branschråd.
Kommunals sektioner som organiserar medlemmar i äldreomsorgen är först ute bland kommunalarna i länet.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2001
Maria Jönsson, sektion fyra i Karlshamn, Marona Ahlm, sektion sju i Ronneby, Viveka Olofsson, sektion ett i Sölvesborg, Pernilla Thorstensson, sektion två i Olofström, Laila Johansson, sektion tolv i Karlskrona och Tuula Lindroos, sektion ett i Sölvesborg är alla omsorgsarbetare i Kommunalarbetareförbundet i Blekinge. Nu förenas 3 500 medlemmar, mest kvinnor, i omsorgen i ett nytt branschråd.
Maria Jönsson, sektion fyra i Karlshamn, Marona Ahlm, sektion sju i Ronneby, Viveka Olofsson, sektion ett i Sölvesborg, Pernilla Thorstensson, sektion två i Olofström, Laila Johansson, sektion tolv i Karlskrona och Tuula Lindroos, sektion ett i Sölvesborg är alla omsorgsarbetare i Kommunalarbetareförbundet i Blekinge. Nu förenas 3 500 medlemmar, mest kvinnor, i omsorgen i ett nytt branschråd.Foto: Mattias Mattisson

Nu får tusentals kvinnor i vård och omsorg och även en del män starkare röst i avtalsrörelsen och debatten.

Om några år uppstår en skriande personalbrist om inte kommuner och landsting i tid anslår pengar till högre löner, heltider för alla som vill, fler händer och högre status.

Annons

– Med barnschrådet får vi en dialog om äldreomsorgens och våra medlemmars framtid. Vi har en vision hur vi vill arbeta för att våra äldre ska få ett värdigt liv. Men vi har också krav för ett värdigt yrkesliv, säger Maria Jönsson som är kontaktkvinna i rådet.

> Gräsrötterna

Medlemmarna i länets sektioner har skickat in sina krav och synpunkter.

Kommunals förbundsledning vet vad gräsrötterna tycker tack vare branchrådets insatser.

– Vi vill göra ett bra jobb. Men för att kunna göra det måste arbetsgivarna äntligen lyssna på våra krav, säger Laila Johansson.

Det grundläggande kravet, och även löftet, är fler händer i vården.

Kommunals problem är inte att arbetsgivare och allmänhet säger nej - tvärtom.

Motståndet består i det ständiga beskedet att pengar saknas.

> Lönelyft

Genomsnittslönen skiljer sig mellan kommunerna. I Karlskrona ligger ingångslönen på en heltid runt 15 000 kronor, i västra Blekinge rör det sig om 13 500 (!)

Annons

– Vi måste får ett rejält lönelyft i denna avtalsrörelse. Det behövs flera tusenlappar för att vi ska få en lön att leva på, säger Viveka Olofsson i Sölvesborg. Det är i år branschrådet äntligen vill se ett trendbrott.

Om arbetsgivarna (politikerna) inte går omsorgspersonalens krav till mötes kommer den stora 40-talistgenerationen få en usel äldreomsorg.

Risken är att framtidens pensionärer får anlita sina anhöriga som inte har tid, ork och förmåga.

> Konstruktiva

Ledamöterna i branschrådet vill vara konstruktiva. De representerar 3 500 människor i länets äldreomsorg som väntat nog på att få statuslyft, framtidstro och rimliga arbetsvillkor.

Kvinnorna i branschrådet jobbar med arbetsmiljö, utbildning, löner och arbetstider.

Runt om i landet bildas branschråd i Kommunalarbetarförbundet.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons