Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommunalrådet: ”Vi behöver inte Litauenhjälpen”

BLEKINGE Skattekravet på en halv miljon är upprörande. Litauen måste ändra sina regler så att hjälpsändningar skattebefrias.
Det kräver både Östersjöinstitutets chef Yvonne Sandberg-Fries och Bo Löfgren i Riksorganisationen Svensk-Litauiska föreningen efter Sydöstrans avslöjande igår om ett momskrav på en halv miljon svenska kronor på Litauenhjälpen. Samtidigt säger Ronnebys kommunalråd Jan-Anders Palmqvist blankt nej till fortsatt hyresstöd till den ideella organisationen.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2001

Östersjöinstitutets chef är en av dem som reagerat med häpnad efter Sydöstrans avslöjande om momsskattekravet på Litauenhjälpen.

– Det kan få orimliga konsekvenser för en viktig hjälpverksamhet. Frågan måste upp på den högsta politiska ledningens bord, säger Yvonne Sandberg-Fries.

Annons

Det var igår som Sydöstran berättade att Litauiska staten kräver den ideella hjälporganisationen Litauenhjälpen, med säte i Bräkne-Hoby, på en halv miljon svenska kronor i momsskatt för hjälpsändningarna till grannlandet.

– Kravet är orimligt och hotar vår verksamhet, berättade eldsjälen Kerstin Lindqvist samtidigt som hon försäkrade att hon inte tänker ge upp kampen för Litauens fattiga.

– De ska inte behöva lida för att myndigheterna på andra sidan är trångsynta.

I dag säger förra EU-parlamentarikern Yvonne Sandberg-Fries:

– Kravet kan få orimliga konsekvenser för hjälpverksamheten. Den måste självfallet fortsätta och så snart jag satt mej in i situationen kommer jag att agera för att frågan om momskravet kommer upp på den högsta politiska ledningens bord i Litauen.

Konstiga signaler

Bo Löfgren, Karlskrona, är vice ordförande i Riksorganisationen Svensk-Litauiska föreningen. Han säger så här:

– Jag har varit med Litauenhjälpen och Kerstin Lindqvist under en hel vecka i Litauen och vet vilket enormt hjälparbete organisationen utför där. Man kan vara helt säker på att hjälpsändningarna når de mest behövande. Jag kommer självfallet att genom mina kanaler in i Litauen agera för att frågan behandlas på högsta politiska nivå.

Både Bo Löfgren och Yvonne Sandberg-Fries har full förståelse för att momsregler i allmänhet måste följas i Litauen likväl som i Sverige. Men båda anser också att verksamheten från Litauenhjälpens sida är så speciell och ensidigt inriktad på att hjälpa de nödlidande i Litauen att undantag från allmänna regler måste skapas.

– Det ger naturligtvis konstiga signaler att hjälppaket från Sverige ska beskattas av de litauiska myndigheterna, säger de båda samstämmigt.

Annons

> Blankt nej

Samtidigt med skattekravet från Litauen brottas hjälporganisationen Litauenhjälpen med ett kommunalt beslut i Ronneby som innebär att kommunen drar in sitt hyresstöd för ladan i Bräkne-Hoby.

Kommunalrådet Jan-Anders Palmqvist ställer sig dock helt avvisande till en omprövning av beslutet som, säger han, skedde i full politisk enighet i kommunstyrelsen.

– Bakgrunden till att föreningen fått hjälp är att vi under en period med hög arbetslöshet ansåg det vara bra att ge föreningen bidrag mot att vi i gengäld kunde skicka arbetslösa till Litauenhjälpen för sysselsättning där. Men nu har situationen ändrats. Arbetslösheten är inte längre lika stor varför vi inte behöver Litauenhjälpen längre. Därför har vi sagt nej till fortsatt stöd.

## Men tycker du inte kommunen ska ta hänsyn till att Litauenhjälpen är en ideell organisation med syfte att ge hjälp till ett fattigt grannfolk?

– Nej, säger Jan-Anders Palmqvist.

> Reglerna ändrades

Sydöstran sökte i går Litauens ambassadör i Sverige, Vytautas Nauduzas, för en kommentar. Han är dock inte anträffbar förrän i nästa vecka.

Enligt uppgifter till Sydöstran arbetar dock redan nu starka krafter i Litauen för att hitta en politisk lösning på det juridiska problemet att skapa undantag från momsreglerna för en ideell hjälporganisation.

Enligt Bo Löfgren har reglerna ändrats sedan Litauenhjälpen startade second-hand-butik. När beslutet togs att genom en butik omvandla hjälppaket till kontanter, för vilka organisationen kunde köpa bland annat läkarvård till de fattiga, talade ingen om att det skulle utgå moms på omsättningen.

– Det arbete som Litauenhjälpen utför är så behjärtansvärt och viktigt för en stor del av Litauens fattiga på landsbygden, att det måste skapas regler som gör att hjälpsändningar inte beskattas, säger Bo Löfgren i Riksorganisationen Svensk-Litauiska föreningen.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons