Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krisgrupp hjälpte arbetskamraterna

KARLSKRONA Redan i går natt tog sig en krisgrupp an den chockade personalen på Valvet i Karlskrona – och gruppens arbete fortsatte under större delen av dagen i går. Därför orkade delägaren Thorbjörn Bredberg och hans anställda också ha öppet i går kväll – för att i första hand själva fungera som lyssnare och tröstare åt stamkundena, och för den omkomnes och skadades stora vänkrets.
– Vi fick beskedet från Köpenhamn vid halv två-tiden i går natt och många av oss rasade naturligtvis ihop, berättar Thorbjörn Bredberg för Sydöstran.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2001

Valvet har sju fast anställda och ett mycket stort antal timanställda.

Thorbjörn Bredberg bad om hjälp av professionella krishanterare och redan under natten slöt rutinerad personal från bland annat socialtjänsten, polisen och Svenska kyrkan upp.

Annons

– Det fungerade mycket bra. Alla fick prata av sig och bearbeta sin oro och sin sorg och saknad.

Bearbetningen fortsatte under nästan hela dagen i går och efter en kontakt med den förolyckade Carl Magnus Åkergårds närmaste beslöts också om att Valvet skulle hålla öppet som i går kväll.

– Det handlar naturligtvis inte det minsta om pengar utan om att vi snart insåg att det fanns ett stort behov av att få prata om det inträffade, få svar på en massa frågor, även utanför kretsen av arbetskamrater. Våra telefoner ringde i ett under dagen. Stamgäster, otaliga vänner, ville komma hit och träffas och få prata av sig, berättar Thorbjörn Bredberg.

– Därför kändes det riktigt att öppna portarna. Åtminstone för några timmar.

– Nu har vi gjort vad vi kunnat. Nu kan vi bara hoppas att vår svårt skadade medarbetare och vän klarar sig genom krisen.

– Alla håller vi våra tummar, avslutar Thorbjörn Bredberg.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons