Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kulturförening bildad på högskolan

KARLSKRONA Kulturföreningen Alto kör igång sin verksamhet nästa vecka. Esbjörn Svensons Trio står på scenen. Föreningen är knuten till högskolan, men både näringsliv jazzförening och Musik i Blekinge är engagerade i evenemanget.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2001

När Esbjörn Svenssons Trio uppträder på onsdag, blir det debutevenemang för Alto - en nystartad studentförening med ett rikt kulturliv som hjärtefråga.

– Vi tyckte det var något som saknades här i stan, så i stället för att sitta och klaga tog vi tag i saken och gjorde något, berättar föreningens kassör Mats Lundström.

Annons

Han förklarar att namnet Alto kan härledas på två sätt. Dels ser man sig som ett alternativ till det kulturliv som redan finns, dels betyder ordet alto ”hög” på italienska. Man vill helt enkelt höja nivån på kulturlivet - få högt i tak.

> Pengar behövdes

Föreningen bildades i höstas, och när man ville engagera ett etablerat band insåg man att pengarna inte räckte. Entré för TelecomCity Club &Co.

– Vi blev oerhört glada när studenterna stormade in med sina idéer. Vi ställde upp direkt, säger Marie Björck, som hoppas att den här sortens samarrangemang ska kunna göra Karlskrona till en alltmer attraktiv stad att bo i.

Partners inför Esbjörn Svensson-konserten är även Musik I Blekinge och Jazz i Karlskrona.

– Vi har väntat på det här. Vår verksamhet bygger på att det finns eldsjälar och nu har högskolan vaknat, säger Olle Lind från Musik i Blekinge, vars entusiasm delas av Jazz i Karlskrona:

– Vi har all möjlighet att ställa upp med lokaler, piano, ljud, ljus och mat till musiker, säger Stellan Gjerling.

> Hoppas på genomslag

Med tiden hoppas Altos medlemmar att verksamheten ska sprida sig, såväl geografiskt som temamässigt. Det kan bli temakvällar för arkitektur, design, matlagning och konstutställningar. Ett hett tips är film.

– Den kommersiella bion i Karlskrona är till och med sämre än hemma i Eskilstuna, och det säger inte lite, konstaterar Mats Lundström.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons