Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kyrkbröllop i pingst ingen hit

KARLSKRONA Glöm det där med bröllopsyra i hänryckningens tid. I stadsförsamlingen i Karlskrona med 18.000 medlemmar kommer inte ett enda bröllop att äga rum i pingsthelgen. Och sammanlagt i hela kommunen är det fem par som ämnar ingå äkta ståndet.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2001

– Pingsten har tappat sin betydelse som bröllopshelg, konstaterar kyrkoherden Lars Riberth i Rödeby församling.

Inom svenska kyrkan har man noterat en tydlig minskning av antalet pingstbröllop under de senaste tio åren. Däremot är årssiffran för bröllop och äktenskap ständigt stigande.

Annons

– Det handlar alltså inte om att intresset för äktenskapet minskat utan om att just pingsthelgen förlorat sin attraktionskraft som bröllopshelg. Människor kombinerar allt mer semesterresa med bröllop, säger Lars Riberth.

Men visst gifter folk sig på hemmaplan också.

– Bara i förra veckan hade vi två ”hemliga” bröllop. I det ena fallet ordnade vi i församlingen vittne och allt som behövs. I det andra fallet var alla gästerna inbjudna till barndop men vi började med vigselakten. En riktig överraskning, konstatertar lars Riberth.

Kyrkoherden Gunnel Olofsson i Fridlevstads församling förklarar begreppet ”hänryckningens tid” så här:

– Det handlar inte bara om att naturen slår ut i sin fagraste blomning, begreppet har sitt djupaste ursprung i bibeln. 50 dagar efter Jesus död under påsken sände han tillbaka sin helige ande till lärjungarna på jorden. ”Tungor såsom eld kom från himlen och satte sig på lärjungarna som hänryckt började tala tungomål och alla förstod vad de sade”.

Det var den ursprungliga hänryckningen, den som kyrkan predikade som beviset på att Jesus återvänt efter sin död.

– I modern tid har man talat om pingsten som en hänryckningens tid i kärleksmening. Men jag tror det håller på att avta, som regel har de som gifter sig levt samman ganska länge så den intensivaste hänryckningen är nog över, skrattar Gunnel Olofsson.

Under pingsthelgen äger alltså inga bröllop rum i stadsförsamlingens Fredrikskyrkan, Kungsmarkenkyrkan eller Trefaldighetskyrkan. Däremot blir det ett bröllop i Ulrika Pia kyrka inom amiralitetsförsamlingen. Det blir också bröllop i Jämjö, Fridlevstad och Tving. Sammanlagt fem bröllop under hela pingsthelgen i Karlskrona kommun.

Statistiken för Sverige totalt berättar att antalet sammanboende och gifta är 3 268 416 och att antalet sammanboende men ej gifta är 725 580.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons