Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lägre moms sänker inte biljettpriserna

KARLSKRONA Från årsskiftet halverades momsen för kollektivtrafiken. Men lägre biljettpris är inte att vänta.
– Vi har fått ökade kostnader. Fordonsskatten och dieselskatten har höjts, säger Hans Jonasson, VD för Blekingetrafiken.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2001

Regeringens stödpartier, v och mp, har drivit kravet på sänkt moms för kollektivtrafiken i budgetförhandlingarna. Nu ser den gröna skatteväxlingspolitiken ut att ha misslyckats. Inget länstrafikbolag sänker biljettpriserna. I en kommentar till TT säger miljöpartiets Lotta Nilsson Hedström:

– Jag ser det som ett fundamentalt politiskt misslyckande. Hela poängen var ju sänkta priser. Och dieselpriset får inte så här stora effekter. En obehaglig känsla av att bussbolagen försöker förbättra sina budgetar infinner sig.

Annons

> Högre konstnader

Blekingarna kan inte vänta sig lägre biljettpriser. De ökade kostnaderna medför en fördyring för Blekingetrafiken på tre miljoner kronor. Men momssänkningen från 12 till sex procent räcker inte till att sänka biljettpriset, dock fortsätter förra årets pris att gälla även i år.

– Eftersom det fanns en förväntan bland resenärerna att det skulle bli billigare valde styrelsen att inte höja biljettpriset i år. Annars hade det varit normalt med en höjning på 3-5 procent, säger Hans Jonasson.

> Åka i landet

I övriga landet är det inget bolag som har valt att sänka biljettpriset. Däremot höjer 12 av Sveriges 22 länstrafikbolag sina biljettpriser. Vissa bolag väljer att höja biljettpriset vid halvårsskiftet.

– Jag vågar inte säga om det blir en höjning senare i år, men inget tyder på det, säger Hans Jonasson. Vi brukar bara förändra priserna vid årsskiftet.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons