Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Landstinget ger inte vika för högre lönekrav

KARLSKRONA Det fattas yrkesfolk i sjukvården.
Men landstinget viker inte för ohemula lönekrav vid rekrytering, för stafettläkare och bemanningsföretag. Högavlönade som säger upp sig för att driva igenom lönekrav runt 20 procent ska inte tro att landstinget ber dem stanna kvar under de förutsättningarna.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2001

Det blev beskedet från en mycket arg Bernth Johnson, s-landstingsråd, igår.

Sju läkare på anestesiklinken har sagt upp sig sedan de fått blankt nej på sina lönekrav vid sidan av de krav deras fackförbund ställer.

Annons

De sju kräver påslag på runt 20 procent på två år.

De sju är Christer Nilsson med en inkomst förra året på 1 309 133 kronor, Lars-Göran Lundgren 1 132 855 kronor, Maciej Dymek 905 318 kronor, Åke Dillström 950 691 kronor, Anders Häll 1 006 445 kronor, Johan Douglas 726 054 kronor och Tao Ke Phan 889 345 kronor.

– Om detta fick jag vetskap medan jag diskuterade löner med en annan yrkeskategori där det finns de som inte ens kommer upp i 15 000 kronor per månad. Jag blev rent ut sagt förbannad, säger Bernth Johnson.

> Färdigpratat

Landstingsledningen tänker överhuvudtaget inte ens förhandla om enskilda gruppers vilda krav. Enligt landstingsdirektör Jan Larsson och personaldirektör Östen Sjösten tänker landstinget hålla hårt på att de 22 olika fackförbunden är förhandlingsparter. Annars blir det kaos med 5 000 anställda.

– Det är förhandlingssäsong och det drar ihop sig till val. Då brukar det komma krav. Men utöver förhandlingar med fackförbunden i vanlig ordning hänvisar vi alla önskemål och krav till budgetberedningen i höst, säger Bernth Johnson.

> Så de som sagt upp sig kan vänta ett ”tack för den tid som varit”?

– En uppsägning kan vi inte säga nej till. De sju har inte fått något svar men vill de sluta kan vi inget göra. De har tre månaders uppsägningstid, säger fillförordnade sjukhusdirektören Aldor Fransson.

Det är brist på personal av alla kategorier inom anestesi. Som Sydöstran tidigare berättat kan inga planerade operationer genomföras under sommaren därför att det fattas operations- och narkossköterskor.

> Hur blir det om de sju specialistläkarna slutar?

Annons

– Blekingesjukhuset är ett av få i landet som lyckats hålla full bemanning på anestesikliniken. Det betyder att arbetsmiljön och löneläget inte är dåligt eller har dåligt rykte även om läkarna haft ovanligt mycket jourer. Vi får börja rekrytera nya läkare. Är även deras krav för höga säger vi nej.

> Gemensam front

Det skulle förvåna Bernth Johnson om de sju får anställning enligt sina nya krav någon annanstans i södra Sverige. För specialister betalar inte Skåne mer än Blekinge, och med landstingen Kalmar och Kronoberg har Blekinge pratat ihop sig om att inte konkurrera med löner.

– Landstingsförbundet centralt vädjar till alla landsting att inte trissa upp kostnaderna genom att anlita stafettperosnal eller konkurrera med lönerna. Det finns det inte pengar till samtidigt som vi ska hålla budget i balans, säger Bernth Johnson.

I veckan blev det enligt Landstingsvärlden klart att både Kalmar och Jönköpings landsting sätter stopp för inhyrda läkare.

Bernth Johnson tänker inte låta marknadskrafterna pressa upp kostnaderna enligt lagen om tillgång och efterfrågan.

– Marknadskrafter löser inga problem. De höjer bara kostnaden.

De sju läkare som sagt upp sig har inte läkarförenings stöd.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons