Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länsstyrelsen: ”Ogräsmedel kan påverka arvsmassa”

Ogräsmedel i höga halter kan påverka arvsmassan och funktioner i kroppen.
Det fastslår Fredrik Andreasson, handläggare på länsstyrelsen i Blekinge.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2013
Utsatt vatten. Ogräsmedel har spridits för nära vattentäkten vid Augerum vid Lyckebyån. Det har länsstyrelsen i Skåne upptäckt vid en kontroll i samband med ansökan om EU-stöd.
Utsatt vatten. Ogräsmedel har spridits för nära vattentäkten vid Augerum vid Lyckebyån. Det har länsstyrelsen i Skåne upptäckt vid en kontroll i samband med ansökan om EU-stöd.Foto: Mattias Mattisson

Läkemedelsrester, kemikalier, besprutningsmedel. Just nu har länsstyrelsen påbörjat en analys av bekämpningsmedel och miljögifter vid vattentäkter och grundvatten runtom i Blekinge. Och Fredrik Andreasson, handläggare på vattenförvaltningen, är oroad.

– När vi är ute, hittar vi tyvärr ofta det vi letar efter, säger han.

Annons

Det handlar både om besprutningsmedel som är tillåtna i dag, och ämnen som sedan länge är förbjudna men som ligger kvar i vatten och mark, så som PCB, säger han.

– Vare sig vi finner det nära en vattentäkt eller generellt i vattnet, påverkar de oss, säger Fredrik Andreasson.

I går skrev Sydöstran om att ogräsmedel otillåtet sprutats för nära Augerums vattentäkt vid Lyckebyån i höstas. Detta framkom vid en tillsyn av länsstyrelsen i Skåne i samband med fastighetsägarens ansökan om EU-stöd. Länsstyrelsen i Blekinge har i sin analys ännu inte undersökt Augerums vattentäkt, men hittills hittat giftiga ämnen både från gamla soptippen i Vedeby, och vid Ramdala och Vesan i Norje, berättar Fredrik Andreasson.

Ska man oroas om man tillhör ett av de hushåll som får sitt vatten från Augerums vattentäkt?

– Nja, det är svårt att säga att det inte är farligt, det finns ju ett skäl till att man har satt en gräns vid vattentäkten. Men jag skulle inte vara orolig om det handlar om ogräsmedel som en enstaka gång kommit innanför gränsen för vattenskyddsområdet. Det påverkar oss inte i lika hög grad som de kemikalier vi i övrigt får i oss på lång sikt, genom mat, luft och även dricksvatten, menar Fredrik Andreasson.

Om kemikalier som ogräsmedel hamnar i vårt dricksvatten kan det påverka kroppens funktioner på lång sikt och sätta spår i arvsmassan. Det kan ta sig uttryck i att våra barnbarn exempelvis får diabetes, enligt Fredrik Andreasson.

– Forskning visar att den ökning vi i dag ser av exempelvis diabetes och prostatacancer har en koppling till miljögifter och utsläpp av kemikalier som vi får i oss under lång tid, genom både mat, dricksvatten och luft, uppger han.

Under sommaren fortsätter länsstyrelsens analys av bekämpningsmedel vid Blekinges vattentäkter. Till hösten ska länsstyrelsen ha mer resultat färdiga, berättar Fredrik Andreasson.

Kommunen som har tillsynsansvar för våra vattentäkter.

De ska regelbundet se till att vattenprover tas vid laboratorier.

Resultaten skickas till sedan till SGU, Statens Geologiska Undersökningar.

Men SGU har inget ansvar att se till att vattenproverna kommer in, utan samlar bara uppgifterna.

När det gäller bekämpningsmedel i vattentäkter har länsstyrelsen i Blekinge inte begärt ut några resultat mer än fram till 2008.

Fram till 2008 visar vattenproverna inga kemikaliehalter över godkända värden, enligt länsstyrelsen.

Just nu har länsstyrelsen i Blekinge påbörjat en analys av bekämpningsmedel i Blekinges vattentäkter, källor och grundvatten.

Källa: Länsstyrelsen i Blekinge

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons