Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lilla Meltem hoppas på svensk sjukvård

KARLSHAMN Den tröstlösa väntan blev till slut outhärdlig för Rujdi och Meseret Mustafa.
I december reste de till Sverige med sin hjärtsjuka dotter Meltem.
Nu står deras sista hopp till hjärtspecialisterna på Lunds universitetssjukhus.
– En operation är nödvändig och detta snart. Annars riskerar flickan att dö, säger Alattin Yercok, Karlshamn, som varit kontaktperson för den bulgariska familjen i Sverige.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2001

Det gångna året har varit en enda lång orolig väntan för Rujdi och Meseret Mustafa, som bor i staden Kirdjali i södra Bulgarien.

Första gången Sydöstran skrev om dem och deras dotter då treåriga Meltem var i februari förra året. Då hade Meltem precis kommit hem från sin tredje hjärtoperation på sjukhuset i Sofia.

Annons

Men trots läkarnas ingrepp hade i grunden inget hänt som ändrade hennes framtidsutsikter: fortfarande vilade en dödsdom över henne, orsakad av det hjärtfel hon burit på sen hon föddes.

Hjärtfelet, kallad Fallots anomali, består i en förträngning ut från hjärtat till lungpulsådern, vilket i sin tur gör att för lite blod pumpas ut i kroppen.

> Hjälp i Sverige

En som tidigt kom i kontakt med familjen Mustafa var Alattin Yercok från Karlshamn. Han förklarade att hjälp fanns att få i Sverige. Här kunde läkarna utföra den operation som de bulgariska läkarna inte lyckats med.

En hjälpinsamling startades och uppemot 60 000 kronor kom in från olika håll i Blekinge, bland annat från Karlshamn.

Men ännu mer behövs.

En operation på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg kostar 400 000 kronor.

– Vi är oerhört tacksamma för det som hittills kommit in. Men fortfarande behövs mycket mer för att operationen ska kunna genomföras, säger Alattin Yercok.

Hela våren gick, och sommaren och hösten, och Meltems tillstånd förbättrades inte. I slutet av november bestämde sig föräldrarna i ren förtvivlan att åka till Sverige.

Trots att de finansiella frågorna inte var lösta.

Annons

– Bara det att de kommit hit till den friska luften i Sverige har faktiskt gjort att flickan mår lite bättre. Dessutom är hon inte rädd för att vara på sjukhus längre. Hon visar med med hela sin kropp att hon tycker att de svenska läkarna är toppen.

> Vänta ytterligare

I december genomgick Meltem, som fyller fyra år i februari, en första undersökning. Men någon avgörande operation har det inte blivit.

Läkaren som undersökte henne i Göteborg bedömde hennes allmänna tillstånd som så dåligt att en operation för tillfället inte var möjlig.

Föräldrarna förtvivlar över att behöva vänta ytterligare och hoppas nu att läkarna i Lund ska kunna hjälpa istället.

I väntan på beskedet från hjärtläkarna där ligger Meltem inlagd på barnkliniken vid Malmös Allmänna Sjukhus, MAS.

– När vi visade henne för läkarna ville de inte släppa henne från sjukhuset. Hennes vänstra lunga fungerar inte och hon lider av 17 procent syrebrist.

>

Dra ihop pengar

Hjärtläkarna i Lund har läst igenom flickans journal och ska inom kort göra en ny bedömning om en operation är möjlig.

Annons

Alattin Yercok gör under tiden allt som står i hans makt för att dra ihop pengar till den fattiga familjen. Han vet att mer måste till.

– Jag hoppas att vi kan få hjälp från alla möjliga håll. Det är hemskt att se dem lida så. Det har tagit väldigt hårt på föräldrarna, särskilt på mamman som är nära en fullständig kollaps.

För lilla Meltem står själva livet på spel.

– Får Meltem ingen hjälp här i Sverige kan det vara kört. Hemma i Bulgarien väntar ingen räddning.

## FAKTA INSAMLING TILL MELTEM

Bankkontot ”Insamling hjärtsjuk Meltem” är fortfarande öppet för alla, såväl privatpersoner som organisationer och företag.

Kontonumret är 04 217 001 - 9 och banken är Sparbanken i Karlshamn.

Om ett annat kontor i Sparbanken används är clearingnumret, som skrivs innan ovanstående kontonummer, 8153-9.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons