Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Litauenstödet blir politisk stridsfråga

RONNEBY Det stoppade kommunala hyresstödet till Litauenhjälpen i Bräkne-Hoby kan utvecklas till en politisk strid i Ronneby.
– Vi måste kunna ändra ett politiskt beslut om det visar sig vara fel. Och jag är beredd att ta upp frågan på nytt när nu nya omständigheter kommer i dagen.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2001

Det säger moderaten Kjell Ohlsson i Ronneby. Och han får stöd av folkpartiets gruppledare Kerstin Johansson och centerns Kenneth Michaelsson.

Alla tre bekräftar att kommunalrådet JanAnders Palmqvist, s, har rätt när han säger att det rådde politisk enighet om en indragning av hyresstödet till Litauenhjälpen.

Annons

– Däremot får det naturligtvis inte vara så att ett kommunalt beslut är oföränderligt om det visar sig att det fattats på ett ofullständigt underlag, säger Kjell Ohlsson.

Han och de två borgerliga kollegerna i Ronnebys fullmäktige anser att Litauenhjälpens skatteproblem med de litauiska myndigheterna förändrat förutsättningarna.

– Det arbete som Kerstin Lindqvist i Litauenhjälpen lägger ned är en så viktig humanitär insats att frågan om kommunalt hyresstöd på något sätt måste diskuteras igen. Man kan inte vara så rigid att man säger nej utan att kolla bakgrunden, säger han.

Samma uppfattning redovisar både Kerstin Johanssson, fp, och Kenneth Michaelsson, c.

Det var i lördagstidningen som kommunalrådet JanAnders Palmqvist,s, sade blankt nej till fortsatt hyresstöd med motiveringen att arbetsmarknadsläget förbättrats så kraftigt i kommunen att den inte längre hade någon nytta av att hjälpa Litauenhjälpen.

– Vi har inte längre behov av att skicka arbetslösa till Litauenhjälpen i Hoby och något skäl till fortsatt humanitärt stöd till föreningen finns inte, sade Palmqvist.

> Beredd ompröva

– Det är riktigt att vi i full enighet fattade beslutet på de premisserna och att föreningen då visade på ekonomiskt överskott. Därför fanns ingen anledning till fortsatt hyresstöd, säger Kerstin Johansson.

Kommunen äger själv den lada som Litauenhjälpen disponerar i Hoby och hyran är beräknad till 3.500 kr per månad vilket kommunen i sitt beslut från december i fjol menar att organisationen själv ska betala hyran.

– Nu hoppas vi verkligen att föreningen får rätsida på det märkliga förhållandet att hjälpsändningarna ska beskattas i Litauen. Om inte är vi beredda att ompröva frågan om kommunalt stöd till Litauenhjälpen, säger de tre borgerliga partiledarna i Ronneby kommun.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons