Livsmedelsverket vill avråda också från sill från Östersjön
Livsmedelsverket vill tvärtom ställa hårdare krav. I och med att Östersjön är ett innanhav späds miljögifterna inte ut på samma sätt som i andra hav. Därför är gifterna också högre i Östersjöns norra delar, poängterar Pontus Elvingsson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Enligt fiskimportörer som Francois Agussol borde man därför införa snabbtester av halten miljögifter i laxen, då de ligger under gränsvärdet i en stor del av fisken.
Men Livsmedelsverkets inspektör Pontus Elvingsson håller inte med.
Bara för att miljögifterna i fisken ligger under gränsvärdena, betyder det inte att det är oskadligt att äta mängder av den. Laxarna rör också på sig mellan olika områden. Och medan en lax under tre kilo har låga halter dioxin, ansamlas mer miljögifter i fisken allteftersom den växer.
– När det gäller sill är Östersjön redan indelad i olika zoner utifrån halter miljögifter, berättar Pontus Elvingsson.
Men Livsmedelsverket vill gå så långt som att avråda från stora mängder sill också från östersjözoner med låg gifthalt.
– Miljögifter lagras i kroppen och ska vi ta ansvar också för kommande generationer, bör vi vara försiktiga, säger han.