Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

M: Låt marknaden styra radioutbudet

BLEKINGE Moderat upprop för radion. Socialdemokraterna vill införa nya regler för den privatägda reklamradion.
– Vi politiker ska inte lägga oss i vad som ska höras i den privata radion, säger Jeppe Johnsson, moderat riksdagsledamot.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2001

Yttrandefriheten är hotad. Så tycker Ola Karlsson och Jeppe Johnsson om den socialdemokratiska radiopolitiken. De båda moderaterna vill lämna över ansvaret till marknadskrafterna. På sin sida har de den före detta SSU-ordföranden Niklas Nordström.

– SSU i Blekinge borde verkligen driva detta. Jag tror att detta är en generationsfråga. Idag vill unga lyssna på det som jag tycker är dunka dunka-musik, säger Jeppe Johnsson.

Annons

> Marknaden avgör

– Den kan sända bra radio och har någon som vill finansiera det ska få göra det, säger Ola Karlsson som är moderaternas talesman i mediefrågor.

Igår besökte han tillsammans med Jeppe Johnsson Blekinge för att titta på länets privatradio.

Under den borgliga regeringen blev det tillåtet att starta privata radiostationer i Sverige. Vi fick en av Europas mest liberala radiolagar och stationer som Energi och Radio Match etablerade sig. Tanken var att öka mångfalden i etern, men under årens lopp har nätverk mellan stationerna bildats och idag domineras det privata radiolandskapet av listanpassad populärmusik. Publiken utgörs av två miljoner, företrädesvis, unga lyssnare.

> S-förslag

1999 la socialdemokraterna fram ett nytt förslag som ska styra den privata radion. S vill att ett råd bestämmer vem som ska få nya radiolicenser och tillståndet ska omprövas var fjärde år. Idag gäller en licens under åtta år.

– Stationerna kommer knappt att hinna bygga upp sin verksamhet, säger Ola Karlsson.

De stationer som idag finns fick sina licenser genom auktionsförfarande. Den som var villig att betala mest fick en licens över ett givet geografiskt område.

> Bromsen

Det socialdemokratiska förslaget från 99 stoppades i riksdagen genom en viladeförklaring som moderaterna drev igenom. Det tillfälliga stoppet kan en sjättedel av riksdagsledamöterna driva igenom om frågan gäller yttrandefriheten. När moderaterna la i bromsen betydde det att socialdemokraterna tidigast i april i år kan väcka förslaget på nytt. Fram till dess kommer moderatera att försöka skapa opinion för att dagens radioregler ska fortsätta att gälla.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons