Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Massdöd bland trutar

BLEKINGE Där trutarna har räknats i Blekinge skärgård är beståndet halverat sedan förra året. Då dog massor av sjöfåglar mystiskt, ungarna blev få och ovanpå det har fågeldöden fortsatt i år.
– Det är alarmerande. Även om trutar inte är populära är det en allvarlig varningssignal, säger Le Carlsson i Ronneby.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2001

Han har ett uppdrag från länsstyrelsen att hålla reda på fåglarna i fält. Han är skakad av vad han ser i skärgården. Trutar och gäss dör i massor.

Le Carlsson träffar på döda och döende fåglar på öar i Pukaviksbukten och i Bräkne Hoby skärgård där han vanligen är. Det handlar om många hundra fåglar.

Annons

– Jag dödar de fåglar som är sjuka och tar blodprov som skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Där analyseras proverna men än vet vi inte vad som orsakar fågeldöden.

Fåglarna blir sjuka, förlamas i benen och dör under plågor. Det tar ett par dagar. Men Le Carlsson råder allmänheten att inte avliva djuren utan ringa honom eller länsstyrelsen. Det är viktigt för detektivarbetet med att spåra dödsorsaken att känna till fyndplatsen och ta prover på fåglarna.

Överhuvudtaget bör allmänheten inte ta i fåglarna som ligger på marken. Le Carlsson själv använder gummihandskar i arbetet.

> Giftalger?

Det finns misstankar i jakten på orsaken.

– Förra året fann SVA botulin i två av 30 analyserade fåglar. Men om botulin skulle vara orsaken till den omfattande fågeldöden borde fler ha haft det i sig, säger Le Carlsson.

Botulinet tros då ha kommit från gammalt minkfoder.

Forskare från högskolan i Kalmar har varit med Le Carlsson ut i skärgården och samlat algprover. Alger kan bilda gift men några svar på de proverna finns inte och det lär dröja innan vetenskapen säkert fastställt ett samband mellan fågeldöd och alger.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons