Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Matavfall från utländska båtar samlas ihop för att brännas

KARLSHAMN I en container i Stillerydshamnen ska man samla matavfall från alla fartyg som kommer till Karlshamn från utländska hamnar.
– Vi har fått påbud om att det ska behandlas som riskavfall och brännas, berättar miljöchefen Bo Wildroos.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2001

Det är mul- och klövsjukelarmen som gör att man satt in den här försiktighetsåtgärden.

– Det handlar inte om några stora mängder matavfall. Till att börja med samlar vi upp det i en container, men vi håller på att försöka skaffa fram några mindre kärl. Sen ska det transporteras iväg enligt särskilda regler till förbränning.

Annons

I Stillerydshamnen har man inte haft någon sortering av ”hushållsavfallet” från båtarna, men säger att man ska sätta upp en särskild sopcontainer för matavfall från fartyg som kommer från utländsk hamn under fredagen.

> Bränns i Malmö

– För bara en kvart sen försökte jag få tag på någon handläggare på Jordbruksverket som kunde ge närmare besked om den här hanteringen, men alla satt i sammanträde, berättar Bo Wildroos.

Han håller också på att undersöka var förbränningen kan ske, och det verkar som om de närmaste destruktionsanläggningarna som kanske kan ta emot det finns i Malmö och Ljungby.

Förutom matavfallet från den utländska sjöfarten har miljökontoret just nu fullt upp med att kontrollera inhemskt matavfall:

– Man får inte använda animaliskt matavfall från restauranger och storkök som grisfoder om man inte har särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Just nu håller några av mina inspektörer på att kolla upp om bönderna som tar emot matavfall har det tillståndet, berättar Bo Wildroos.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons