Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mats Johansson skeptiskt till ett nytt ungdomsparlament

KARLSKRONA – Det vikigaste är att hitta en dialog på det lokala planet, menar Region Blekinges ordförande Mats Johansson, s, och är skeptisk till att ta initiativet till ett nytt stort Ungdomsparlament.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2001

I slutet på förra veckan gick flera ledande ungdomspolitiker till storms mot att Ungdomsparlamentet, som hölls i Ronneby förra året, följts upp så dåligt.

Bara ett fåtal av de motioner som lämnats in har besvarats av de politiska nämnderna ute i kommunerna – i Karlskrona handlar det om 10 av 170!

Annons

> Betar av

SSU-aren Cecilia Eklund menade att Mats Johansson, s, i sitt uppdrag som Blekingeförbundets ordförande borde ta initiativ till att följa upp Ungdomsparlamentet:

– Vi betar av motionerna så sakteliga i kommunen, och vi har inrättat ungdomsråd och liknande lokala instanser i Karlskrona och det har flera andra kommuner också gjort, säger Mats Johansson.

Han är inte så säker på att ett nytt Ungdomsparlament för hela Blekinge är den rätta medicinen för att öka ungdomarnas politiska inflytande:

– Jag har ingen låst uppfattning frågan, så jag avvisar inte idén. Men jag tror att det finns en risk om regionen tar över det lokala ansvaret.

> Brist i skolorna

– Jag har läst alla motionerna till Ungdomsparlamentet, och de flesta är väldigt lokala och är egentligen inget vare sig för Region Blekinge eller kommunfullmäktige. Mycket skulle ha lösts ute på de enskilda skolorna - att de gått upp till Ungdomsparlamentet är snarast ett tecken på att demokratin inte fungerar ute i skolorna.

– Det viktigaste är att hitta en naturlig dialog på det lokala planet och hellre bygga upp ungdomsinflytandet underifrån än uppifrån, menar Mats Johansson.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons