Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Missnöjd personal stänger biblioteken

BLEKINGE Personalen vid Blekingesjukhusets bibliotek både i Karlshamn och Karlskrona är så missbelåtna med chefen att ingen kom till arbetet igår.
Alla var sjukanmälda utom en som har semester. De anställda vill inte ta ansvar för ruljangsen medan chefen struntar i allt och surfar på nätet hela dagarna, enligt ett brev till sjukhusledningen.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2001
Ingen i personalen kom till jobbet på lasarettsbiblioteken i Karlskrona och Karlshamn, i protest mot bibliotekschefen.
Ingen i personalen kom till jobbet på lasarettsbiblioteken i Karlskrona och Karlshamn, i protest mot bibliotekschefen.Foto: /arkiv

Att bibliotekets personal inte trivs med sin chef har varit känt för sjukhusledningen länge och det har även påpekats för företagshälsovården.

Personalavdelningen har försökt sammanjämka parterna men det har inte lyckats.

Annons

Bibliotekschefen har frivilligt erbjudit sig att lämna chefsskapet och bli vanlig bibliotekarie, men det tycks ha gått så långt nu att de anställda överhuvudtaget inte vill ha henne på arbetsplatsen.

– Därmed har frågan fått en ny vändning. Tidigare har personalen varit missbelåten med ledarskapet, nu gäller det även personen. Då måste frågan hanteras särskilt varsamt så att det inte blir mobbning. Vi har ansvar mot människan chefen också, säger personalchef Thomas Karlsson på Blekingesjukhuset.

– Vi kan inte göra något förrän personalen är tillbaka på arbetsplatsen.

Att biblioteket på sjukhuset i Karlskrona öppnade igår beror på att chefen själv infann sig och låste upp. I Karlshamn kom ingen till arbetsplatsen.

> Ingen respekt

För en dryg vecka sedan fick sjukhusledningen ett brev undertecknat av alla som arbetar på biblioteket. I det har personalen delat upp bekymren i två delar, dels att personalen mår dåligt, dels att själva biblioteket inte sköts.

De anställda skriver att de inte har förtroende eller respekt när det gäller chefen. Hon lämnar otydlig, felaktig och skiftande information till personalen och helst enskilt.

Hon diskuterar inte budget och ekonomi med de anställda och vidareförmedlar inte besked från sjukhusledningen.

Hon glömmer avtalade möten, dubbelbokar möten, försvinner utan att säga vart. Hon öppnar inte posten på ibland flera veckor. Därtill glömmer hon biblioteksrutiner.

> Surfar

Annons

Istället sitter hon timtals och läser tidskrifter på nätet och surfar. Ovanpå alltihop, påpekar personalen, pratar hon om de anställdas personliga angelägenheter.

För själva bibliotekets del kan chefen inte planera något alls, inte i nära tid eller för framtiden. Hon visar inget engagemang eller några ambitioner och biblioteket i Karlshamn har hon knappt besökt.

Gång på gång talar hon om att biblioteket nog läggs ner.

Allt detta säger sig personalen ha försökt att kompensera genom att själva ta på sig ansvar och fixa. Men nu håller det inte längre, anser personalen.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons