Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mul- och klövsjukan skrämmer blekingarna

KARLSHAMN · Rädslan för mul- och klövsjukan kan få effekter på servicehusens och skolornas matsedlar. Mer kyckling, fisk och grönsaker är att vänta om ett förbud mot djurtransporter slår mot köttbeståndet.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2001
Bland annat mer fisk på tallriken kan bli följden av restriktionerna som tillkommit i samband med mul- och klövsjukelarmen.
Bland annat mer fisk på tallriken kan bli följden av restriktionerna som tillkommit i samband med mul- och klövsjukelarmen.Foto: Gunnel Persson

Ett drastiskt EU-beslut att stoppa alla djurtransporter inom EU i två veckor väntas leda till brist på svenskt kött i butikerna.

Enligt Eva Håkansson, kostchef med ansvar för kostplaneringen på äldreboenden och skolor i kommunen, kan det leda till att det blir fråga om förändringar i matsedeln.

Annons

– Ännu har vi inte diskuterat det så mycket, men uppstår det en köttbrist kommer vi att förändra matsedeln efter de ändrade förhållandena, säger hon.

Nu finns en planerad matsedel fram till strax efter påsk som kan komma att revideras.

Det kan i sådana fall komma att bli frågan om mer fågel, fisk och olika grönsaksrätter för att täcka upp för nötköttet.

Redan dragit ner på nötköttet

Redan nu har det dock dragits ner på serveringen av nötkött i kommunen, berättar Eva Håkansson.

– Med hänsyn till den stora oro som galna-kosjukedebatten skapat bland männsikor så har vi redan dragit ner på nötköttet, säger hon.

När det gäller grönsaksrätter tror hon inte att det ska bli några problem på skolorna.

För de äldre kan det dock vara svårare att acceptera en mer vegetarisk kost, så det kan bli en något annorlunde matsedel på kommunens äldreboenden, menar hon.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons